Forrás: Híradó

Az iráni elnök szerint Izrael „állandó fenyegetést” jelent a Közel-Kelet számára, amely „hamarosan felszabadul”

Mahmúd Ahmadinezsád ultrakonzervatív iráni elnök pénteken kijelentette: „Ha komoly kétség merül is fel a (zsidó) holokausztot illetően, a palesztinokat sújtó katasztrófával és holokauszttal kapcsolatban nincs kétség”.

„Bizonyos nyugati hatalmak azt hiszik, hogy a második világháború alatt jelentős zsidó népességet öltek meg, és ennek a katasztrófának a kompenzálására hozták létre a (cionista) rendszert” – szögezte le Ahmadinezsád a palesztinok támogatására rendezett teheráni értekezleten. „Ha igaz, hogy megtörtént egy ilyen katasztrófa, miért a térség népeinek kell megfizetni az árát?” – tette fel a kérdést Ahmadenizsád.

Az iráni elnök „korhadt, kiszáradt fának” nevezte Izraelt, amelyet az első vihar elsöpör. „Tetszik vagy sem, a cionista rendszer a megsemmisülés felé halad” – jelentette ki Ahmadinezsád. Az iráni elnök szerint Izrael „állandó fenyegetést” jelent a Közel-Kelet számára, amely „hamarosan felszabadul”. „Izrael nem szűnő és korlátlan fenyegetés, amely miatt a térségbeli, illetve az azon túl élő muzulmán országok és népek nem érezhetik magukat biztonságban” – hangsúlyozta Ahmadinezsád.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője pénteken a palesztinok megsegítéséről tartott konferencián azt hangsúlyozta, hogy kudarcra vannak ítélve az Irán, Irak, Szíria és Libanon elleni „amerikai összeesküvések”, amelyek a cionisták Közel-Kelet feletti uralmát hivatottak biztosítani.

„Ha az amerikaiak véletlenül észre térnének, akkor tiszteletben tartanák az iraki népnek a kormányalakításhoz való jogát, tiszteletben tartanák a (Hamász által alakított) palesztin kormányt, szabadon engednék a (kubai) Guantánamón és az (iraki) Abu Graibban őrzött foglyokat, és nem szítanák tovább a feszültséget a Perzsa-öbölben” – tette hozzá Hamenei ajatolláh.

Izrael tavaly októberben nagy nemzetközi felzúdulást váltott ki azzal a kijelentésével, hogy „Izraelt le kell törölni a térképről”, valamint a holokausztot tagadó állásfoglalásaival.

Ahmadinezsád pénteki beszéde előtt néhány nappal két izraeli tábornok arról beszélt, hogy az iráni atomprogramnak katonai vonatkozása is lehet. Ámosz Jadlin tábornok, az izraeli katonai hírszerzés főnöke a Jediót Ahronót című, nagy példányszámú napilapban szerdán nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy Irán három éven belül atomfegyverhez juthat. Ahmadinezsád kedden jelentette be, hogy Irán csatlakozott a nukleáris technológiával rendelkező országok klubjához.

AFP/AP/ITAR-TASZSZ/Reuters/MTI/hirado.hu

Comments are closed.