Forrás: Híradó

Mahmúd Abbász szerint segélyek híján 3-4 hónapon belül gazdaságilag összeomlik a Hamász által vezetett Palesztin Hatóság

A Palesztin Hatóság által igényelt segélyek folyósításának felgyorsítására szólította fel az arab államokat Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken Marokkóban, egyszersmind kérte az Európai Uniót, hogy folytassa a palesztinok pénzügyi támogatását.

A palesztin elnök szerint segélyek híján 3-4 hónapon belül gazdaságilag összeomlik a március vége óta a Hamász iszlámista mozgalom által vezetett Palesztin Hatóság.

Abbász háromnapos marokkói látogatásának végén tartott sajtóértekezletén „fojtogatónak” nevezte a palesztin igazgatást sújtó pénzügyi válságot, amely, mint mondta, már „elviselhetetlen”. A palesztin elnök előzőleg Rabatban fölavatta a Palesztin Hatóság marokkói külképviseletének új épületét.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) beszüntette a Palesztin Hatóságnak nyújtott közvetlen segélyezést azután, hogy a január végi palesztin törvényhozási választásokon hatalomra jutott a Hamász, amelyet Washington és Brüsszel egyaránt terrorszervezetként tart számon. A palesztin vezetés pénzügyi helyzetét az is súlyosbítja, hogy Izrael befagyasztotta a Palesztin Hatóság nevében beszedett adók és vámok átutalását.

Abbász április végén fölkeres több európai uniós országot, köztük Törökországot, Norvégiát és Finnországot, s találkozik Jacques Chirac francia elnökkel is, hogy meggyőzze az európai vezetőket a segélyezés folytatásáról.

„Arra kérjük az EU-t, folytassa a pénzügyi támogatást, mert a palesztinok általában, s különösen a szegények és a kisiskolások nem tettek semmi rosszat, amiért meg kellene fosztani őket alapvető jogaiktól” – jelentette ki.

A huszonötök korábban közölték, hogy a korlátozás közvetlenül a palesztin kormánynak folyósított pénzeket érinti, a nem kormányzati szervezeteken keresztül nyújtott humanitárius segélyezésre nem terjed ki. Az EU eddig évente félmilliárd eurónyi támogatásban részesítette a Palesztin Hatóságot.

Reuters/AFP/MTI/hirado.hu

Comments are closed.