Forrás: kultura.hu

2006. április 12.

Templomokból, régészeti lelőhelyekről, múzeumokból, magángyűjteményekből tűnik el a legtöbb műtárgy. Az elmúlt két-három évben az alvilágot megjárt, majd megkerült műkincsekből most több százat mutat be az Örökség Galéria 2006. május 28-ig nyitva tartó kiállítása.

A műkincslopások által okozott kár eszmei, kulturális értelemben felbecsülhetetlen, míg forintban kifejezve hazánkban évek óta a százmilliós nagyságrendben mozog. A hazai statisztikák szerint a kulturális javak kárára elkövetett lopás évente hét-nyolcszáz esetben fordul elő, s egymilliárd forintos kárt okoz. A műkincslopás illetve -csempészet ma világszerte a szervezett bűnözésnek – a fegyver és a kábítószer kereskedelem után – a harmadik legjövedelmezőbb ága.

A teljes illegalitásban dolgozó, egyre szakszerűbb és céltudatosabb műkincstolvajok hatalmas károkat okoznak a régészeti lelőhelyek, közgyűjtemények, levéltárak fosztogatásával. Hazánkban a legveszélyeztetettebb célintézmények templomok, múzeumok, magángyűjtemények és elsősorban a földben vagy víz alatt levő régészeti örökségünk.

Milyen klassz lenne az előszobában

Milyen klassz lenne az előszobában

A szervezett műtárgycsempészet fő útvonalai a vámszervek által felderített jogellenes műtárgybehozatal, és -kivitel adatai alapján pontosan felrajzolhatók: hazánk éppen a déli és kelet-nyugati főútvonalak mentén fekszik.

Az Örökség Galéria új kiállítása olyan műkincsek alvilági történetének bemutatására vállalkozott, amelyek a sikeres hatósági munka és együttműködés eredményeként az elmúlt két-három évben megkerültek. A rendezők a „90-es évek elejéig visszanyúlva néhány – nemzetközi mércével is – kiemelkedőnek számító hazai eseményt is részletesen bemutatnak. A több száz kiállított tárgy között például látható lesz a Vizsolyi Biblia, a szentendrei Czóbel Múzeum vagy a budapesti Kiscelli Múzeum ellopott és megkerült modern magyar képanyaga mellett magángyűjtemények több igen értékes régi és újabb festménye (id. Markó Károly, Egry, Czóbel, Márffy és régi külföldi mesterek alkotásai), a Zsidó Múzeum 1993-ban ellopott 250 tárgyából készült válogatás, templomi betörések ezüsttárgyai, faszobrai, a nagy mennyiségben csempészett ikonok pár szép darabja, valamint a több ezer régészeti lelőhely kifosztása nyomán ellopott és csempészett leletek néhány válogatott sorozata is.

Örökség Galéria, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal

Helyszín: 1014 Budapest, Táncsics M. u. 1.

Látogatható: hétfőtől vasárnapig, 9.00-17.00 óra között

Forrás:

Comments are closed.