Forrás: Magyar Rádió

Alighogy elhangzott Ahmadinezsád iráni elnök bejelentése, miszerint Irán belépett a magas szintű nukleáris technológiával rendelkezők klubjába, a német kormány máris komoly aggodalmának adott hangot.

Amit itt hivatalosan és nem hivatalosan értésre adnak, hogy nem azzal van a gond, ha Irán a helyi televízióállomások által élőben közvetített elnöki beszéd szerint beindította az urándúsítást, hanem azzal, hogy nem engedi ellenőrizni a külföld által, hogy valóban csak és kizárólag energiatermelésre kívánja felhasználni a dúsított uránt.

Abból, amit az iráni elnök mondott, persze csak az derül ki, hogy kormányának békés céljai vannak, meg egyébként is, még a nem szakemberek nem csekély része is tudja, hogy kevesebb mint százhatvannégy centrifuga- ez a hivatalos adat -, szóval ennyi centrifuga működtetése nem teszi lehetővé atombombához szükséges alapanyag előállítását.

Csakhogy a korábban kiszivárogtatott német hírszerzői információk szerint Iránnak nem egy, hanem két atomprogramja van, az egyik az, amelyről most először hivatalos formában, részletek nyilvánosságra hozásával és az iráni tömegek hazafias érzéseit erősítendő beszélt az iráni elnök és a másik, amely szó szerint is a föld alatt zajlik. A német hírszerzés, alátámasztva, amit az izraeliek és az amerikaiak is mondanak, úgy sejti, hogy a földalatti program abszolút katonai célokat szolgál. És ez – legalábbis, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenzése dacára az irániak nem hagynak fel az urándúsítással -, vagy pláne, hogy valóban létezik a katonai célú ikerprogram, akkor amit az irániak csinálnak az komoly, rettenetes következményeket is hordozó provokáció.

Ha ugyanis kétségek között marad a külvilág az iráni programok valós céljait illetően, akkor Amerika – és e kérdésben az amerikaiak már maguk mögött tudhatják a németeket, briteket , franciákat és nem kizárhatóan az oroszokat és a kínaiakat, – akkor tehát Amerikát belekényszeríthetik akár egy katonai csapás beindításába.

A jelenleg létező atomhatalmak, beleértve Észak-Koreát, Pakisztánt, Indiát vagy Izraelt is, szóval közülük Irán lenne az egyedüli, amely egy másik állam, egy ENSZ-tagállam, nevezetesen Izrael megszüntetését, térképről való eltörlését így vagy úgy, de programjának tekinti. E program megvalósulását a Nyugat, Amerikával és Németországgal az élen mindenáron késznek mutatkozik megakadályozni.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.