Forrás: HVG

A világ legnagyobb internetes keresőrendszerét üzemeltető Google megvásárolta azt a szövegkereső algoritmust, amit egy izraeli származású diák fejlesztett ki Ausztráliában, az Új Dél-Walesi Egyetemen.

Ori Alon, aki számítógépes doktorátusának megszerzése miatt tartózkodik az ausztrál intézménynél tárgyalásokat folytatott a Yahoo-val és a Microsofttal is, mielőtt a Google ajánlatát elfogadta – írja a haaretzdaily.com. A kapcsolatuk a vásárlással azonban úgy látszik, hogy nem ér véget, s Alon a cég kaliforniai fejlesztőközpontjában, Mountain View-ban fog dolgozni. A fejlesztő fél évvel ezelőtt már beszámolt róla, hogy az egyetem szabadalmi bejelentést tett az Orion névre keresztelt fejlesztés védelme érdekében.

A rendszer pillanatnyilag csak angol nyelven készít egy ajánlati listát azokból a találatokból, amelyek közvetlenül kapcsolhatók az eredeti forráshoz. Például ha valaki a zsidók függetlenségi mozgalmáról keres információkat, akkor egy listát kap a releváns szavakról, például ilyenekről: Etzel, Palmach, Ben-Gurion – magyarázta Alon. A szöveg fog csak megjelenni az eredményközlő oldalon, ha van elég releváns szó a kereséséhez, s a kapcsolat elfogadható közöttük. Az Orion emellett minőség szerint osztályozza a szájtokat, amelyeken megjelent az adott szöveg.

hvg.hu

Comments are closed.