Forrás: Index

Index

Két brit állampogárt lőttek le a Gázai övezetben hasonló körülmények között izraeli katonák. Egy izraeli katona már börtönbüntetését tölti, az áldozatok hozzátartozói azonban igazságos felelősségre vonást szeretnének. Diplomáciai egyeztetés kezdődött Izrael és Nagy-Britannia között.

Egy Gázában megölt brit békeaktivista szülei a kormányhoz fordultak segítségért, hogy a fiúkat lelövő izraeli katona parancsnoka feleljen tetteiért. Múlt héten egy szintén Gázában megölt brit televíziós újságíró családja kérte a hatóságok segítségét.

A 22 éves Tom Hurndallt 2003 áprilisában lelőtte egy izraeli katona a gázai Rafah városában. A londoni fiatalember éppen gyerekeket próbált a tűzvonalból kimenekíteni, amikor halálos lövés érte. Három héttel később a szintén brit állampolgár James Millert lőtte le szintén egy izraeli katona, szintén Rafah városában. A 34 éves férfi operatőrként dolgozott Gázában.

Börtönben a parancsnok

Az izraeli katonai bíróság egy katonát börtönnel büntetett, a Hurndall család szerint azonban többek felelősek az esetért. „Egy katona ellen eljárás indult, akit emberölés vádjában bűnösnek találtak és börtönbüntetésre ítéltek” – áll az izraeli kormány nyilatkozatában. Taiszir Haibot, a beduin származású arab katonát a 2005-ben lezárult perben 8 év börtönbüntetésre ítélték. A katona vallomásában elmondta, hogy parancsnoka adta ki a tűzparancsot, ami akár fegyvertelennek tűnő civilekre is vonatkozott.

Az izraeli hadbíróság tárgyalta Miller halálának ügyét is, azonban a bíróság nem vonta felelősségre az érintetteket. Miller családja a lövést leadó katona kiadatásáért lobbizik. Ügyvédjük, Louise Christian a Jerusalem Postnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a brit bíróság szerint az izraeli katona szándékos emberölés tettében bűnös.

Hétfőn a londoni St Pancras bírósága azt a döntést hozta, hogy „a katona szándékosan lőtte le” Hurndallt. A fiú családjának ügyvédei gyilkosságnak nevezték az esetet. Múlt héten ugyanez a testület tárgyalta Miller halálának ügyét is, ugyanilyen határozatra jutva.

Potenciális veszély

Andrew Reid halottkém, aki mindkét eset nyomozati anyagát ismeri, bejelentette, levélben fordul a főállamügyészhez. Reid választ szeretne kapni arra, hogy hogyan lehetne megakadályozni a két, egymáshoz kísértetiesen hasonlító eset megismétlődését, és hogyan lehetne bűnvádi eljárás alá vonni a hadsereg illetékes parancsnokait. Reid szerint az eset az izraeli hadseregen belül is vizsgálatot érdemel, különösen azért, mert a két áldozat teljesen törvényes okokból, civilként tartózkodott Gázában.

Reid szerint az izraeli hadsereg potenciális veszélyt jelent a brit állampolgárokra, elsősorban az izraeli-palesztin konfliktusról tudósítókra. „Brit állampolgárok, újságírók, fotósok, vagy bárki célpontja lehet egy végzetes lövésnek” – fogalmazott. A halottkém arra is kitér levelében, hogy a genfi egyezmény szerint bűnvádi eljárás alá vonható, aki katonáknak civilekre is irányuló tűzparancsot ad. Raid szerint az eljárás megakadályozhatná, hogy újra hasonló esetek forduljanak elő.

Emberölés vagy háborús bűn

Anthony Hurndall, a meggyilkolt békeaktivista édesapja szerint „a brit kormány kötelessége, hogy háborús bűnösök ügyében lépéseket tegyen, a szándékos emberölés pedig a genfi egyezmény szerint háborús bűn”.

Az ítélet meghozatala után egy kormányzati forrás úgy nyilatkozott a Guardian című brit lapnak, hogy „a főállamügyész megteszi a kötelességét”, de „az izraeli fél felbőszítése” nem segíti elő a megoldást. A Hurndall család egyeztetést sürget brit miniszterekkel, hogy nyomást gyakorolhasson rájuk a bűnvádi eljárás érdekében.

Az esküdtszék álláspontja szerint Izrael nem működik együtt a brit hatóságokkal, mitöbb akadályozza a nyomozást. A bíróságon Anthony Hurndall hazugsággal vádolta Izraelt.

Az esküdtszék a tárgyaláson meghallgatott részleteket a békeaktivista naplójából, aki a Nemzetközi Szolidaritási Mozgalommal utazott Gázába. Mindössze néhány nappal a halála előtt írt bejegyzése arról tanúskodik, hogy már korábban is megfordult a tűzvonalban. „Arra számítottam, hogy valamelyik testrészemet eltalálja egy golyó, valami láthatatlan erő fájdalmas golyója. Tűnődni kezdtem, vajon milyen érzés lehet, és bármilyen furcsa is, egyáltalán nem volt félelmetes” – fogalmazott.

Nincs még vége

Izrael londoni nagykövetsége együttérzését fejezte ki a Hurndall családnak. „A nyomozás és a tárgyalás alatt az izraeli hatóságok szoros kapcsolatban voltak a Hurndall családdal és a brit hatóságokkal, az eljárás végén pedig minden információt átadtunk nekik” – mondta a nagykövetség képviselője.

A Jerusalem Post információja szerint Tom Philips, aki augusztusban veszi át a nagyköveti pozíciót Tel-Avivban, felkarolja a témát, és tárgyalásokat kezdeményez az izraeli kormánnyal.

Comments are closed.