Forrás: MA

Először került sor Európán és Közép-illetve Dél-Amerikán kívül labdarúgó-világbajnokságra, méghozzá a focivilágban egyre markánsabb erőt képviselő Egyesült Államokban.

2006.04.11 07:00 ma.hu

Nigériai varázslat

A selejtezők legnagyobb meglepetését az angol és a francia válogatott kiesése jelentette. A gallok ráadásul hatalma égéssel maradtak távol a tornától. Az utolsó két találkozón egy pontot kellett volna összesen szerezniük, ráadásul hazai pályán, ráadásul nem éppen verhetetlen ellenfelekkel szemben . A franciáknak mégis sikerült a bravúr, vereség Párizsban Izraeltől és Bulgáriától is. Adieu!

A 94-es Vb-n került sor először Világbajnokságon fedett pályás mérkőzésre, méghozzá Detroitban az USA-Svájc (1-1) találkozón. A házigazdák amúgy is kitettek magukért, legyőzték Kolumbiát is a csoportban – Andres Escobar öngólt vétett, majd egy bárban meggyilkolták a dél-amerikai labdarúgót hazájában.

A csoportmeccsek érdekessége volt, hogy Oleg Szalenko a svédek elleni találata után öt gólt szerzett Kamerun ellen, mivel a Szbornaja nem jutott tovább, hat találattal zárt is – és lett Hriszto Sztojcskovval társbérletben gólkirály.

Szárnyaltak az argentinok, legalábbis egy ideig. 4-0 Görögország ellen – Batistuta három gólja mellett Maradona is betalált – , legyőzve Nigéria, majd a sokkoló hír: Maradona doppingolt. Az isteni Diegot eltiltották azonnal, a Gauchók pedig teljesen szétestek.

A negyedik brazil diadal

Vereség Bulgáriától, majd a nyolcaddöntőben egy szenzációs találkozón kiesés a Hagi vezette románokkal szemben (2-3). Ugyanitt a brazilok tíz emberrel verték 1-0-ra a házigazda USA-t, míg Nigéria a 89. percig vezetett az ugyancsak tíz emberrel küzdő Olaszország ellen. Az afrikaiak azonban jó szokásukhoz méltóan trükköztek, és ez lett a vesztük. Roby Baggio egyenlített, majd a hosszabbításban továbblőtte a taljánokat.

A negyeddöntőben a brazilok fantasztikus mérkőzésen győzték le 3-2-re Hollandiát, az olaszok a spanyolokat, míg a svédek a románokat búcsúztatták büntetők után. A kör meglepetését Bulgária okozta, amely 0-1-ről fordított a címvédő Németország ellen.

Az elődöntőket két világsztár döntötte el. Romario győztes találatot szerzett a svédek ellen, míg Baggio kétszer is beköszönt a bolgár kapuba. A bronzmeccsen a svédek lealázták a négy közé jutással szemmel láthatóan tökéletesen megelégedett Bulgária válogatottját (4-0).

Az 1970-es finálé megismételt döntője aztán nagy csatát hozott, és a Világbajnokságok történetében először gólmentes 120 percet. A Puhl Sándor vezette találkozón büntetők döntöttek tehát most először, és a taljánoknál többen is hibáztak: utoljára a Vb egyik legnagyobb csillaga, Roberto Baggio lőtte az egekbe a labdát.

Brazília története során negyedszer szerezte meg a világbajnoki címet, elsősorban szenzációs csatársorának, Romarionak és Bebetonak hála.

Comments are closed.