Forrás: Index

Index

Mivel Izrael után hamarosan Irán is atomhatalommá válhat, Szaúd-Arábia is atomprogram beindításán dolgozik, véli több közel-keleti forrás. A programot az iszlám bomba megalkotói, a pakisztániak segíthetik.

Szaúd-Arábia is saját atomfegyver gyártásán ügyködik, jelentette a UPI egy kuvaiti tudós beszámolójára hivatkozva. A leggazdagabb arab állam kormányánál a helyi tudósok lobbiznak az atomprogram beindítása érdekében.

A szaúdi lépés az iráni atomprogram előrehaladását nézve nem logikátlan, de a világot legalább annyira veszélyeztető. Szaúd-Arábia ugyan az Egyesült Államok szövetségese és az utóbbi időben a kormány komoly eredményeket ért el a terroristák elleni harcban, az ország mégis a szélsőséges iszlám fő toborzóterepe. Ráadásul az államvallás, az iszlám egyik különösen militáns szárnya, a vahabizmus, melynek képviselőitől nem áll mesze bin Laden és az al-Kaida filozófiája.

A rijadi kormány Abdulah al-Nufajszi kuvaiti tudós beszámolójára reagálva sietve tagadta, hogy akár csak polgári célú atomprogram beindításán dolgozna. A UPI nevük elhallgatását kérő forrásai szerint ugyanakkor a legfelsőbb szinten is szóba került már a nukleáris kutatási és fejlesztési program beindítása, amiben az atomhatalom Pakisztán segítené Szaúd-Arábiát.

„Szaúd-Arábia nem nézheti, hogy a szomszédai atomhatalommá váljanak. Csak idő kérdése, és maga is atomprogramba kezd” – nyilatkozta a UPI egyik informátora.

Comments are closed.