Forrás: MA

„A sikerhez Hollywoodban három dolog kell: tehetség, szerencse, és hogy magyarnak szüless!”.

2006.04.10 07:49 Színes Bulvár Lap

A sokatmondó megállapítás az amerikai filmfőváros legnagyobb stúdióinak ajtaját díszítette a harmincas évek közepén. Nem véletlenül. Az elmúlt évszázadban több millió magyar vándorolt ki az Újvilágba, és sokan közülük igazi világsztárokká váltak.

A filmgyártás talán leghíresebb komikája, Goldie Hawn magyar származású muzsikuscsaládban született Washington egyik külvárosában. A szülők sokáig komolyan fontolgatták, hogy magyar eredetű nevet választanak a csöppségnek, és Arankának keresztelik el. A szöszke kislány Maryland zsidó közösségében nőtt fel, és nagyon korán belekóstolt a színpad varázslatos világába, a nyolcvanas-kilencvenes években sikert sikerre halmozott, filmenként tízmillió dollárt kaszírozott.

Tony Curtis nyolcvanegy esztendővel ezelőtt született Bronxban Bernard Schwarz néven egy magyar szabó gyermekeként. A világhírű színész olyannyira fontosnak tartotta, hogy magyar gyökereit megőrizze, hogy szüleitől megtanult magyarul. Magyartudását három éve hazánkban is megcsillogtatta, amikor az országot külföldön népszerűsítő reklámfilm forgatására néhány napra Budapestre érkezett. Curtis akkor elmondta: szívében mindig is magyarnak érezte magát.

Drew Barrymore félig magyar származású. A különc színésznő édesapja, az amerikai John Drew Barrymore, anyja a magyar Jaid Ildikó. A kislány tulajdonképpen sztárnak született. Még egy esztendős sem volt, amikor már tévéreklámokban szerepelt, a világhírnevet Steven Spielberg nagyszabású alkotása, az E.T hozta el számára. Korából adódóan azonban képtelen volt feldolgozni a hirtelen jött népszerűséget, a sztár szenvedélybetegsége és szexuális kicsapongásai máig is uralják a lapok pletykarovatait. Két gyors házasság, és két még gyorsabb válás után a közeljövőben újra oltár elé készül állni Fabrizio Morettivel. Drew állítja, ezúttal tényleg megtalálta az igaz szerelmet.

Barrymore-ral ellentétben Rachel Weisz karrierje nem indult üstökösszerűen. Magyar feltaláló papája, Weisz György és osztrák pszichológus mamája, Edith ellenezte a színészetet, inkább tanárnak szánták. Weisz ezért elvégezte a cambridge-i egyetem angol szakát. Az igazi áttörést a Múmia című 1999-es kalandfilm jelentette számára, amely zajos sikert aratott szerte a világon. A sztár a második részért már tízmillió dollárt kaszált. Az elszánt Diplomata pedig a hőn áhított Oscart is meghozta neki. Jelenleg első gyermekét várja.

Adrien Brody magyar édesanyja, Szilvia Plachy ismert fotóművész Amerikában. Az Oscar-díjas Brody nem csupán vitathatatlan tehetségével, s nagyszerű játékával tűnik ki hollywoodi kollégái közül, hanem édesanyjától örökölt természetességével is. Magánéletét kínosan óvja a sajtó és a kíváncsiskodók elől, nincsenek botrányai. Állítása szerint az ereiben csörgedező magyar vérnek köszönheti életfelfogását. – A tény, hogy európai, pontosabban magyar vagyok, segített abban, hogy ember maradjak egy embertelen világban – nyilatkozta.

Paul Newmant nem hiába tartják a világ egyik legsikeresebb emberének: bármibe is fogott, mindenben a legjobbnak bizonyult. Színész, producer, rendező, forgatókönyvíró, autóversenyző és elszánt filantróp – Newman meglehetősen színes pályafutásának állomásai. Édesapja magyar származású zsidó kereskedő volt, aki ellenezte, hogy másodszem fia a színészi pályát válassza. A férfi őszintén hitt abban, hogy Paul helye a kereskedelmi életben van, ezért azt szerette volna, ha sportcikkekkel foglalkozó üzletét veszi majd át. Annak ellenére, hogy az időközben világhírűvé lett színész sohasem ápolt felhőtlen kapcsolatot az édesapjával, a halála mélyen megrendítette.

A Steiner házaspár, Leslie Howard szülei 1900 környékén telepedtek le Londonban, az Elfújta a szél sztárja, a Pygmalion Higgins professzora ennek ellenére magyarnak tartotta magát, és nem angolnak. Fiatalon mindenáron meg akartam tanulni magyarul, hiszen közel akartam érezni magam a gyökereimhez – nyilatkozta egyszer a színész. Színészi, rendezői, produceri karrierje mellett az újságírásra is jutott ideje, a New Yorkerben és a Vanity Fairban publikált. 1943. június 1-én Lisszabonból Londonba tartott, amikor repülőgépét az Atlanti-óceán felett tisztázatlan körülmények között lelőtték.

A hollywoodi magyarok sorát bővíti Andy Vajna is, aki fodrászból lett világhírű és dúsgazdag producer. Vajna olyannyira nem felejtette el magyar gyökereit, hogy egy magyar lánnyal, Dobó Katával él együtt, és jelenleg is hazánkban forgatja a Szabadság, szerelem című filmet.

Comments are closed.