Forrás: Híradó

Az unió a tisztességtelen választások miatt nem ad vízumot a fehérorosz vezetőknek

Jóváhagyták az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfői luxemburgi találkozójukon Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő és harminc más vezető fehérorosz tisztviselő beutazásának tilalmát, Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő pedig arról igyekezett biztosítani a palesztin lakosságot, hogy a Hamász-kormány mellőzésével az EU továbbra is segíteni fogja a népet.

Az EU azért sújtott vízumtilalommal újabb fehérorosz vezetőket – köztük minisztereket, ügyészeket és választási megbízottakat -, mert úgy ítélte meg, hogy a március 19-én lebonyolított választás nem volt tisztességes.

Az unió évi 500 millió eurós támogatással az első számú pénzügyi támasza a palesztinoknak. Az Európai Bizottság már pénteken jelezte, hogy a kormány útján folyósított, évi 120 millió eurónyi, segélyeket felfüggesztik. Nincs szó ugyanakkor a humanitárius segélyek leállításáról. Solana most úgy fogalmazott, hogy a lakosságot a rendelkezésre álló lehetséges módokon továbbra is igyekeznek támogatni.

Az EU a támogatáshoz azt várja el a terrorlistákon szereplő Hamásztól, hogy ismerje el Izraelt, mondjon le az erőszakról és fogadja el a palesztinok és az izraeliek eddig megkötött megállapodásait.Solana azt is hangoztatta, ideje, hogy az EU megkezdje szankciók megfontolását Irán ellen, amiért az nem hajlandó lemondani atomprogramjáról. A Financial Times című brit napilap hétfői értesülése szerint Solana stábja olyan tervet készített, amely a kettős célra használható technológiák szigorúbb ellenőrzésétől az Iránnal kereskedő cégek hiteleinek esetleges megvonásán át a vízumtilalomig számos lehetőséget felsorol a Teherán elleni fokozott nyomásgyakorlásra.

MTI

Comments are closed.