Forrás: Híradó

A radikális palesztin szervezet szerint a zsidó állam „hasztalan próbál belső megosztottságot előidézni” e döntésével a palesztinok soraiban

A Hamász szerint „hadüzenettel ér fel” Izraelnek az a döntése, hogy megszakítja kapcsolatait a Palesztin Hatósággal. A radikális palesztin szervezet szóvivője, Számi Abu Zuhri fogalmazta meg ezt a véleményt az izraeli döntésről, hozzátéve gázai nyilatkozatában, hogy a zsidó állam „hasztalan próbál belső megosztottságot előidézni” e döntésével a palesztinok soraiban.

A szóvivő arra reagált szavaival, hogy az izraeli kormány „ellenséges képződménynek” nevezte a Palesztin Hatóságot, és felfüggesztette vele a biztonsági együttműködést.

Mahmúd Abbász palesztin elnök is megbélyegezte az izraeli döntést. Kijelentette rámalláhi nyilatkozatában: az izraeli döntés „sérti a korábbi izraeli-palesztin megállapodásokat és a nemzetközi jogot”.

Miután az izraeli kormány kizárt minden kapcsolatot a Hamász vezette Palesztin Hatósággal, a hadsereg gyakorlati lépéseket tett hétfőn a biztonsági együttműködés felszámolására.

Kiutasította a palesztin tiszteket a ciszjordániai Jerikóban létesített együttműködési irodából (az utolsó még működő ilyen jellegű intézményből), és megakadályozta abban Ali Hoszni dandártábornokot, a Gázai övezet palesztin rendőrparancsnokát, hogy a Gázai övezetből átutazzék Ciszjordániába. Más palesztin vezetők mozgását is akadályozták az izraeli katonák a nem egybefüggő két palesztin terület között.

A Hamász céljának tekinti Izrael állam megsemmisítését, és nem hajlandó lemondani az Izrael elleni erőszak alkalmazásáról. A szervezet januárban meglepő fölénnyel megnyerte a palesztin törvényhozási választásokat az addig kormányzó Fatahhal szemben.

Reuters/MTI/hirado.hu

Comments are closed.