Forrás: Origo

Az Irán elleni amerikai katonai készülődésről ír két amerikai lap is. A New Yorker magazin szerint a Bush-kabinet atomcsapáson töri a fejét, a Washington Post pedig arról ír, hogy az amerikai illetékesek lehetséges megoldásnak tekintik a katonaság bevetését az atomügyben csökönyösködő Irán ellen.

Az Egyesült Államok nukleáris tölteteket is be akar vetni abban a nagyszabású légi csapásban, amelyet egy atombomba gyártásával gyanúsított iráni bázis ellen tervez – állítja a New Yorker című amerikai magazin, és amerikai katonai készülődésről ír a Washington Post is.

A New Yorker hétfő megjelenő száma szerint George Bush amerikai elnök és a Fehér Ház más illetékesei csak „Adolf Hitlerként” emlegetik Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, és mint egy magas rangú volt titkos szolgálati illetékes elmondta, „lázas készülődés” folyik az Irán elleni támadásra.

A cikk szerzője, Seymour Hersh a Pentagon névtelenségbe burkolózó tanácsadójára hivatkozva arról is ír, hogy a washingtoni vezetés számára az iráni nukleáris probléma egyetlen lehetséges megoldása „az iráni hatalmi struktúra” megváltoztatása, ami egyet jelent a háborúval. Az amerikai védelmi minisztérium ugyanis abból indul ki, hogy az Irán elleni bombázások „megalázzák” az ország vallási vezetőit, és ez arra készteti a lakosságot, hogy felkeljen és megdöntse a teheráni kormányt.

B61-11

A lap úgy tudja, hogy Bush elnök elképzelhetőnek tartja bunkerek felrobbantására alkalmas, B61-11 jelzésű taktikai atomfegyverek bevetését, hogy lerombolják a natanzi nukleáris központot. Az idézett volt titkosszolgálati vezető szerint a nukleáris megoldás elképzelése ellenérzést szült katonai körökben, és több magas beosztású tiszt is lemondását tervezi emiatt. A Pentagon tanácsadója úgy vélekedett, hogy Irán bombázása valóságos láncreakciót váltana ki világszerte az amerikai állampolgárok és érdekeltségek elleni támadásokban, és csak erősítene olyan szélsőséges fegyveres szervezeteket, mint az Irán által támogatott libanoni síita Hezbollah.

Seymour Hersh az amerikai tényfeltáró újságírás egyik legtekintélyesebb képviselője. 1969-ben ő volt az, aki először megírta az amerikai katonáknak a vietnami My Laiban egy évvel korábban elkövetett mészárlását. A közelmúltban főleg az iraki háború valódi hátteréről, a titkosszolgálati jelentések és az amerikai közvélemény manipulációjáról rántotta le a leplet.

Célpontok: Natanz, Iszfahán

A vasárnapi Washington Post amerikai vezetőket és független elemzőket idézve arról ír, hogy az Irán elleni támadás ugyan nincsen napirenden a közeli jövőben, de azt egy lehetséges megoldásnak tekintik a washingtoni illetékesek. A lap szerint ezzel a fenyegetéssel akarják meggyőzni Iránt. A CIA és a Pentagon Natanz mellett az iszfaháni uránium-átalakító laboratóriumot is lehetséges célpontnak tekinti az amerikai légierő számára, de szárazföldi támadást nem terveznek – írja a Washington Post.

George Bush elnök Iránt olyan komoly fenyegetésnek tekinti, amelyet még elnöksége vége előtt el akar hárítani. Közben Izrael is nyomást gyakorol az Egyesült Államokra, miután figyelmeztetett: Irán előbb juthat atomfegyverhez, mint azt Washington gondolja – írja a lap, amely szintén megemlíti katonai körök aggodalmát a kardcsörtetéssel szemben. Sok vezető ugyanis úgy látja, egy Irán elleni támadás néhány évre elodázhatja az ország nukleáris programját, de azzal a kockázattal járna, hogy a világ közvéleménye – főképp az arab országoké – az Egyesült Államok ellen fordulna.

(MTI)

Comments are closed.