Forrás: HVG

Szürrealista helyzetben s egy ártalmas kampány után tartják Magyarországon a parlamenti választásokat – írta hétvégi számában a Le Soir című belga liberális lap.

Az újság bécsi tudósítója által készített összegzés a szürreális helyzetet az árvízveszéllyel magyarázza, azzal, hogy a magyarországi folyók minden eddiginél magasabb vízszinttel ostromolják a partokat, s így az emberek az elmúlt napokban nem igazán a kampánnyal foglalkoztak.

Az ártalmas kampány jellemzésére pedig azt emelte ki, hogy a szerepek felcserélődtek a két tábor között, amelyek kihúzott kardokkal próbálták megszerezni a még bizonytalan szavazók többségének támogatását. A szocialista párt a privatizáció bajnokaként szerepel, míg a Fidesz a „vadkapitalizmust” bírálja és a jóléti állam megerősítését hirdeti. „Megfordult a világ” – véli az újságíró.

A Le Soir szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek nincs miért szégyenkeznie mérlege, főként gazdasági eredményei miatt. A lap megemlíti a gyors, jóval az EU-átlag feletti gazdasági növekedést, s a Magyarországra irányuló külföldi befektetéseket, amelyek tavaly rekordot döntöttek. S bár szól az államháztartási deficit magas szintjéről is, úgy véli: Gyurcsány nem veszített népszerűségéből, sőt, 1989 óta most először a magyarok újraválaszthatják a távozó miniszterelnököt.

A Le Soir azt is megemlíti, hogy a szocialisták koalíciós társa, az SZDSZ némi előnnyel rendelkezik jobboldali alteregójával, a konzervatív MDF-fel szemben, s a liberálisok bennmaradhatnak a parlamentben. A szerző az MDF-et „közismerten rasszista és antiszemita” pártként jellemzi.

„Mivel a Fidesz tudatában van annak, hogy a közvélemény-kutatásokban rosszabbodnak eredményei, az elmúlt hetekben keményített hangnemén, s önelégült nacionalizmussal állt elő, valamint egyre több demagóg nyilatkozattal, mint például a 14. havi nyugdíj ígérete” – írta a lap.

Az újság tudósítója beszámolt a Fidesz vezetőjének múlt hét végi Kossuth téri beszédéről, ahol, mint írta, „Orbán kikelt magából”, de úgy vélte, hogy a „verbális kisiklás pálmája” Mikola Istvánt, a párt kormányfőhelyettes-jelöltjét illeti, aki szerint Magyarország missziója „Európa reevangelizációja”, s aki rátámadt a technozenét hallgató, fülbevalós fiatalokra.

Végül a belga lap leszögezi: nem biztos, hogy ez az érvelés hatásos lesz a 8 millió választó többségénél, akik érzékenyebbek a munkaerőpiac helyzetére, mint „az örök Magyarország hanyatlására”.

Ungváry Krisztián

Comments are closed.