Forrás: HVG

A magyar parlamenti választások széles sajtóvisszhangot váltottak ki a világban, annak ellenére, hogy a legutóbbi információk a magyarországi politikai események iránti nemzetközi közönyről szóltak. Valamennyi nagy hírügynökség és számos kevésbé ismert hírforrás is közzétett friss elemzéseket, tudósításokat. Ezekből szemezgettünk.

Az egyik legjellemzőbb tudósítást és esélylatolgatást az AFP francia hírügynökség által üzemeltetett turkispress.com török hírszájt tette közzé. A törökök rendkívül érdekesnek találták, hogy a magyar polgárok először járulnak az urnákhoz azóta, hogy az ország belépett az Európai Unióba. A budapesti keltezésű tudósítás kiemeli, hogy a szabadpiacot pártoló szocialisták és a protekcionista konzervatívok csapnak össze két karizmatikus vezető Gyurcsány és Orbán vezérletével. A végső győzelem meglehet, hogy csak pár szavazaton múlik, így ádáz küzdelem folyik. A török lap azzal zárja ismert magyar elemzőket is megszólaltató tudósítását, hogy bárki is jusson hatalomra, nem kerülheti el a büdzsé rendbetételét annak ellenére, hogy eurómilliárdokat ígértek a választóknak az alacsonyabb adókon, a magasabb nyugdíjakon és támogatott energiaárakon keresztül.

A novinite.com bolgár híroldal tényszerűen közli, hogy vasárnap választások vannak Magyarországon. Igaz ezt annak a tudósításnak a végén közli két mondatban, amely nem túl hosszan, de elsősorban az olaszországi parlamenti választásokról szólt.

A Reuters szerint alighanem a jelenlegi kormánykoalíció marad hatalmon, s ebben az SZDSZ bejutásának döntő szerepe van.

A voanews.com (a Voice of Amerika, azaz Amerika Hangja) médiavállalat fényképes tudósítása „A magyarok elmennek szavazni a súlyos árvíz ellenére” címmel elemzi a magyarországi helyzetet. A felvezetésben emlékeztet, hogy több mint 40 ezer ember dolgozik a választás idején is a gátakon, hogy megvédje Budapestet és 200 másik települést az évszázad legmagasabb és legkiterjedtebb árhullámától. A VOA elemzése korrekten felvázolja a politikai erővonalakat, s kiemeli, hogy Gyurcsány és Orbán vetélkedése úgy is alakulhat, hogy a rendszerváltás óta először választják újra a hatalmon lévőket. A két vezért azzal jellemzi, hogy a szocialista Gyurcsány egy ifjúkommunista vezetőből lett milliomos üzletember, aki hazáját a „győztesek országává” akarja tenni, vele szemben a jobboldali Orbán ex-miniszterelnök egy antikommunista, külön utas politikus, aki – ironikus ezt látni – vadkapitalizmust emleget és a jelenleginél több protekcionizmust akar. A tudósítás nem felejti el megemlíteni, hogy a győztesnek haladéktalanul rendbe kell szednie a költségvetést.

Az ausztrál news.com.au a közvéleménykutatók előrejelzéseire alapozza budapesti beszámolóját, s arról beszél, hogy Gyurcsány miniszterelnök az eddig példátlan újraválasztás küszöbére érkezett. A beszámoló azt valószínűsíti, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció erősebb lesz jobboldali kihívójánál.

A bosnewlife.com amerikai híroldal, amely elsősorban nehéz helyzetben élő vallásos keresztény és zsidó emberek szempontjából elemzi a világot, arról értekezik a választásról szóló beszámolójában, hogy a választások nagy kérdése, hogy az kommunistából lett szocialisták és liberális szövetségesük folytathatja-e a kormányzást egy mind a mai napig főként keresztény országban.

Érdekes, hogy az egyik legrészletesebb, és legkiegyensúlyozottabb tudósítást a bakutoday.net azerbajdzsáni híroldal adta, amely szintén az újraválasztás esélyeit taglalta főhelyen.

hvg.hu

Comments are closed.