Forrás: Magyar Rádió

Az Egyesült Államok felfüggesztette a Hamász vezette palesztin kormány pénzügyi támogatását, ugyanakkor növeli a palesztinoknak az ENSZ ügynökségein keresztül folyósított amerikai humanitárius segélyt.

A pénz egy részét az ínséget szenvedő palesztin lakosság megsegítésére csoportosítják át. A felfüggesztett támogatást az Egyesült Államok felújítja, mihelyt a palesztin kormány elismeri Izrael létezési jogát és lemond az erőszak alkalmazásáról. Közben az izraeli légierő rakétatámadással megölt hat palesztint, köztük egy gyereket Rafahban.

A palesztin elnök szerint egy évtizeden belül újabb háborúhoz vezethet az a terv, hogy egyoldalúan rögzítenék Izrael végleges határait. Mahmúd Abbász a londoni Guardian szombati számában úgy vélte: Ehud Olmert izraeli kormányfő megtorpedózza a hosszú távú közel-keleti béke kilátásait, ha nem hajlandó a palesztinokkal tárgyalni.

Az Izraeli választásokon győztes Olmert azt ígérte, hogy 2010-ig kijelölik Izrael végleges határait, felszámolják az elszigetelt zsidó telepeket és fejlesztik a nagyobbakat Ciszjordániában.

MR

Comments are closed.