Forrás: MA

Német történészek kutatásaik során részletesen feltárták, hogy a nácik a brit közigazgatás alatt álló Palesztinába menekült mintegy félmillió zsidó kiirtását tervezték.

2006.04.08 08:09 MTI

A Klaus-Michael Mallmann vezette történészcsoport a Németek, zsidók, népirtás című, minap megjelent könyvben tette közzé a kutatási eredményeket, amelyek szerint Erwin Rommel Afrika-hadtestének veresége hiúsította meg a terveket.

Az Afrika-hadtest kötelékébe rendelték ugyanis 1942 nyarától azt az Athénban állomásozó kommandót, amely a tervek végrehajtásáért felelt volna. A minta a Kelet-Európában már bevetett operatív csoportok működése lett volna. Ezek az operatív csoportok a Szovjetunió megszállt területein és másutt Kelet-Európában már zsidók százezreit lőtték agyon vagy gázosították el erre a célra átalakított járművekben, „mozgó gázkamrákban”.

A közel-keleti kommandó parancsnokává Walter Rauff ezredest nevezték ki, aki korábban a Szovjetunió megszállt területein és Szerbiában a „mozgó gázkamrák” kifejlesztéséért és működtetéséért felelt.

A németek arab kollaboránsokat igyekeztek megnyerni tervük végrehajtásához, legfontosabb emberük Mohammed Amin el-Huszeini jeruzsálemi főmufti volt, aki a britek elleni harcban a tengelyhatalmak oldalára állt, és Berlinbe menekült. Huszeini többször találkozott a zsidók megsemmisítésének főszervezőjével, Adolf Eichmann-nal. Az 1974-ben elhunyt Huszeini a kutatások szerint a néhai Jasszer Arafat palesztin vezető rokona volt.

A kommandó 1942 júliusa óta várakozott a görög fővárosban bevetésre, de a britek Montgomery tábornok vezetésével 1942 őszén el-Alameinnél vereséget mértek Rommel csapataira, ami a sztálingrádi csatával együtt stratégiai fordulatot eredményezett a második világháború menetében.

Comments are closed.