Forrás: Index

Hivatalos tűzszünet megkötését javasolta Izraelnek az új palesztin kormányt irányító radikális Hamász mozgalom – írta pénteki számában Háárec című jeruzsálemi napilap. A Hamász kezdeményezése, amelynek értelmében a felek köteleznék magukat a nyugalom tiszteletben tartására, kiterjedne a palesztin szervezet katonai szárnyára éppúgy, mint a többi palesztin csoportra. Cserébe Izrael tartózkodna minden hadművelettől Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

Az Egyiptom közvetítésével eljuttatott indítványt a Háárec szerint elutasították izraeli politikai és katonai vezetők, mert szerintük a nagy nemzetközi nyomás alá került Hamász időnyerésre játszik, hogy megerősödjön egy jövőbeni konfrontáció idejére.

A Hamász 2005 eleje óta az izraeli hatóságok szerint is ténylegesen tiszteletben tartja az egyoldalú tűzszünetet, és tartózkodott attól, hogy behatoljon Izraelbe, öngyilkos merényletek elkövetésére. Előzőleg a szervezet állt az elmúlt tíz évben Izraelben elkövetett, emberek százainak életétét követelő terrorcselekmények többsége mögött. Izrael a maga részéről tartózkodott a Hamász vezetői elleni célzott támadásoktól azóta, hogy 2004-ben meggyilkolta Ahmed Jaszin sejket, a mozgalom alapítóját és utódját, Abdel-Azíz ar-Rantiszit.

Comments are closed.