Forrás: Híradó

Washington ugyanakkor a pénz egy részét humanitárius célra irányítja át az ínséget szenvedő palesztin lakosság megsegítésére, az eu-külügyminiszterek hétfőn Luxemburgban tárgyalnak az éves keretből még hátralévő összegek sorsáról

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Kattintson ide a nagy felbontású videó megtekintéséhez

..

Az Egyesült Államok pénteken felfüggesztette a Hamász szélsőséges szervezet vezette palesztin kormány pénzügyi támogatását, ugyanakkor növeli a palesztinoknak az ENSZ ügynökségein keresztül folyósított amerikai humanitárius segély összegét.

Sean McCormack külügyminisztériumi szóvivő pénteken Washingtonban közölte, hogy az amerikai kormány beszünteti, illetve felfüggeszti összesen 240 millió dollár, különféle palesztin kormányzati projektek támogatását szolgáló támogatás folyósítását abból a megfontolásból, hogy a pénzt a Hamásznál köthet ki.

A pénz egy részét humanitárius célra irányítják át az ínséget szenvedő palesztin lakosság megsegítésére. Az Egyesült Államok az elkövetkező években 57 százalékkal 245 millió dollárra emeli a palesztinok életkörülményeinek a javítására hivatott segélyt, amelyet az ENSZ és más segélyszervezetek révén juttat el a lakossághoz.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a felfüggesztett pénzügyi támogatást felújítják, mihelyt a palesztin kormány elismeri Izrael létezési jogát és lemond az erőszak alkalmazásáról, ahogy azt a rendezési erőfeszítésekben közvetítő kvartett – az Egyesült Államok, Európai Unió, Oroszország és az ENSZ – is követeli tőle.

Az Európai Bizottság azzal indokolta a döntést, hogy a Hamasz kormánya nem teljesíti a nemzetközi elvárásokat. A Hamaszt a januári választási győzelme után a nyugati országok arra szólították fel, hogy ismerje el Izraelt.

MTI/hirado.hu

Comments are closed.