Forrás: Index

Index

Eljött Hitler tavasza Tel-Avivban. A Producerek című musical betétmusicaljében egy szuperszájz Hitler fakasztja kacajra az izraelieket. A show hatalmas siker, a háború utáni generáció szerint azzal, hogy Hitler tréfa lett, új perspektívák nyíltak meg.

Hatvan évvel a II. világháború után immár hivatalosan is lehet viccelni Hitlerrel Izraelben, legalábbis erre utal Mel Brooks Pruducerek című musicaljének elsöprő sikere Tel-Avivban. A történetben két zsidó producer bukásra ítélt vidám darabot próbál összehozni, témájukul pedig Hitler Németországát választják. Hitler tavasza című musicaljükben táncoló barnainges SA-legények karában produkálja magát Hitler, akit Tel-Avivban egy testesebb színész alakít.

Szuperszájz

„A Producerek mindenkiből viccet csinál, a melegekből, az öreg nőkből, a szőkékből, a zsidókból és a nácikból. Én egy Hitler-paródia vagyok, egy szuperszájz Hitler a McDonald”s-ból” – nyilatkozta Jichak Cohen, a hitlert alakító színész. „Ha valahol viccet lehet csinálni Hitlerből, az itt van Izraelben” – védte meg a darabválasztást a rendező, Mciah Levensohn is.

Bár a darab nem szorul védelemre. Minden nap csordultig tömött nézőtér előtt játszák, és újabb száz előadásra lekötötték. Igaz, a darabot kicsit adaptálták is az izraeli közeghez. Akárhányszor elhangzik Hitler neve, a két zsidó szereplő egy ősi héber szitkot – jimach smo töröltessék el a neve – elmormolva kiköp. A nácizmus bűnei is hangsúlyosabbak a tel-avivi előadásban, mint az eredeti Broadway-musicalben.

„Még sosem játszottunk komédiát Hitlerről mégsem tiltakozott senki. Ez kellemes meglepetés” – nyilatkozta a rendező a BBC-nek.

Felejthetetlen bűnök

Persze, a hitleri rémtetteket megélők még mindig érzékenyen reagálnak a témára. „Azt hiszem, azoknak, akik a táborokban szenvedtek, vagy szeretteiket vesztették el, ez túl sok lenne” – nyilatkozta a BBC-nek a darabról távozóban Chanan Landau. A 83 éves férfi 1933-ban, Hitler hatalomra jutásakor menekült el Németországból. Felesége szerint hiába történt hatvan éve, akik túlélték, sosem teszik túl magukat rajta.

A háború utáni generációt képviselő, 51 éves Rutz Aknin szerint viszont a Producerek sikere is bizonyítja, hogy Izrael végre túltette magát a hatvan éve történteken. „Szerintem ez fontos, mert így végre van perspektívája az életnek. Végre kacaghatunk Hitleren, ez erősebbé tesz minket. Megmutatja, hogy mi vagyunk a túlélők” – mondta.

Comments are closed.