Forrás: Index

Az új palesztin külügyminiszter szerint népszavazást tarthatnak Izrael elismeréséről. Mahmúd Zahar a londoni The Times pénteki számában megjelent interjúban arról is nyilatkozott, hogy a Hamász által alakított kormány fontolóra veszi a tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel Izrael és a palesztin állam együttélésének lehetőségéről. Ugyanakkor figyelmeztetett: Izraelnek és a nemzetközi tárgyalópartnereknek „nyújtaniuk kell valamit” cserébe az elismerésért.

„Meghallgatjuk a javaslatokat, mielőtt válaszolunk. Ha azok világosak, és megfelelnek a palesztinok követeléseinek, dönthetünk. Ha nem, akkor meg kell kérdeznünk a lakosságot. Nem vagyunk Palesztina tulajdonosai” – mondta Zahar, aki Gázában fogadta a brit lap tudósítóját. A palesztin külügyminiszter szerint az a legfontosabb, hogy tudják: mi a közel-keleti rendezést felügyelni hivatott kvartett – Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ – koncepciója a két állam együttélését illetően, és milyen alapon képzelik ezt el.

A Hamász szélsőséges iszlám fegyveres mozgalom, amely megnyerte a januári palesztin parlamenti választásokat, mind a mai napig nem ismerte el a zsidó államot, sőt, annak elpusztítását hirdeti és mindeddig nem volt hajlandó lemondani az erőszakról sem.

Comments are closed.