Forrás: MNO

Az új palesztin külügyminiszter elvben nem zárta ki a tárgyalás lehetőségét a témáról. Mahmúd Zahar erről egy lapnak adott nyilatkozatában beszélt. A diplomáciai vezető elmondta, népszavazást tarthatnak Izrael elismeréséről a palesztinok. A Hamász eddig egyértelműen elutasította a zsió állam elismerését.

Mahmúd Zahar a londoni Times című lapnak adott interjúban elmondta, hogy a Hamász által alakított palesztin kormány fontolóra veszi a tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel Izrael és a palesztin állam együttélésének lehetőségéről.

Izrael elismeréséért cserébe azonban zsidó államnak és a közel-keleti rendezést felügyelni hivatott kvartettnek „nyújtaniuk kell valamit”. A palesztin diplomácia vezetője hozzátette, az a legfontosabb, hogy tudják: mi az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ elképzelése a két állam együttéléséről.

A politikus hozzátette, hogy akkor írnának ki népszavazást az ügyben, ha a nemzetközi tárgyalópartnerek javaslatai nem felelnek meg a palesztinok követeléseinek.

A radikális Hamasz mind ez ideig a nemzetközi nyomás ellenére egyértelműen elutasította Izrael elismerését.

(hirtv.hu, radio.hu)

Comments are closed.