Forrás: Index

Az Egyesült Államok növelni kívánja a palesztinoknak nyújtott támogatást, anélkül azonban, hogy közvetlen segítséget nyújtana a Hamász vezette Palesztin Hatóságnak – közölte helyi idő szerint csütörtökön a külügyminisztérium. Washington várhatóan a következő napokban közli, hogyan fogják a segélyt szétosztani – közölte Sean McCormack külügyi szóvivő. McCormack egy sajtótájékoztatón leszögezte, hogy Washington nem nyújt támogatást a Hamász vezette kormánynak. „Nem adunk pénzt a terroristáknak” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok az általa terroristának minősített Hamász radikális mozgalom választási győzelme után felfüggesztette a Palesztin Hatóságnak szánt közvetlen segélyek folyósítását. Egyben közölte: a palesztinokat segélyező ENSZ-szervezet, az UNRWA, illetve a saját, nem kormányzati szervezeteket finanszírozó ügynöksége, az USAID közreműködésével nyújtott humanitárius segély folyósítását folytatni kívánja. McCormack közölte, hogy idén mintegy 75 millió dollárt szánnak a palesztinok segélyezésére, és Washington növelni szeretné ezt az összeget. A Hamász választási győzelme előtt Washington 150 millió dolláros közvetlen és 84 millió dolláros közvetett támogatást tervezett 2006-ban nyújtani a palesztinoknak.

A képviselőház külügyi bizottsága csütörtökön jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely kizárólag a Palesztin Hatóságnak nyújtandó közvetlen támogatást tiltja meg, és korlátozza a nem kormányszervekkel való pénzügyi együttműködést. Korábban a kongresszus olyan határozatot fogadott el, amely minden amerikai pénzügyi támogatást megtiltott, ha a Hamász nem ismeri el Izraelt.

Comments are closed.