Forrás: HVG

Az Egyesült Államok pénteken felfüggesztette a Hamász szélsőséges szervezet vezette palesztin kormány pénzügyi támogatását, ugyanakkor növeli a palesztinoknak az ENSZ ügynökségein keresztül folyósított amerikai humanitárius segély összegét. Az izraeli légierő eközben palesztin szélsősegeseket ölt meg.

Sean McCormack külügyminisztériumi szóvivő pénteken Washingtonban közölte, hogy az amerikai kormány beszünteti, illetve felfüggeszti összesen 240 millió dollár, különféle palesztin kormányzati projektek támogatását szolgáló támogatás folyósítását abból a megfontolásból, hogy a pénzt a Hamásznál köthet ki.

A pénz egy részét humanitárius célra irányítják át az ínséget szenvedő palesztin lakosság megsegítésére. Az Egyesült Államok az elkövetkező években 57 százalékkal 245 millió dollárra emeli a palesztinok életkörülményeinek a javítására hivatott segélyt, amelyet az ENSZ és más segélyszervezetek révén juttat el a lakossághoz.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a felfüggesztett pénzügyi támogatást felújítják, mihelyt a palesztin kormány elismeri Izrael létezési jogát és lemond az erőszak alkalmazásáról, ahogy azt a rendezési erőfeszítésekben közvetítő kvartett – az Egyesült Államok, Európai Unió, Oroszország és az ENSZ – is követeli tőle.

Az izraeli légierő lecsapott

Az izraeli légierő rakétatámadással megölt hat palesztint, köztük egy ismert bombakészítőt és gyermekét pénteken a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah kiképzőtáborában – közölték palesztin kórházi és biztonsági források.

Az izraeli repülőgépről kilőtt rakéták egyike eltalálta azt a gépkocsit, amelyben a hat személy ült. A légitámadásban további tizennégy ember sebesült meg – közölték biztonsági források.

Összesen négy rakétát lőttek ki a táborra, amelyet a Hamásszal kapcsolatban álló Népi Ellenállás Bizottságai nevű szélsőséges szervezet tart fenn. A szervezet emberei számos terrortámadást követtek el Izrael ellen, egyebek közt izraeli harckocsik alatt helyeztek el nagyerejű pokolgépeket. Az autóban megölt palesztinok között van a szervezet fő bombakészítője, a 29 éves Ijad Abul Ajnan, valamint annak ötéves kislánya.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy a légierő rakétatámadást hajtott végre egy gépkocsi ellen, amelyben palesztin szélsőségesek ültek.

MTI

Comments are closed.