Forrás: Index

MTI

Pénteken az USA és az EU is felfüggesztette pénzügyi támogatását a Hamasz-vezetésű palesztin kormánynak, amely nem ismeri el Izraelt és a terrista tevékenységet támogat. A segélyek folyósítása nem szünetel.

Az Egyesült Államok pénteken felfüggesztette a Hamász szélsőséges szervezet vezette palesztin kormány pénzügyi támogatását, ugyanakkor növeli a palesztinoknak az ENSZ ügynökségein keresztül folyósított amerikai humanitárius segély összegét.

Sean McCormack külügyminisztériumi szóvivő pénteken Washingtonban közölte, hogy az amerikai kormány beszünteti, illetve felfüggeszti összesen 240 millió dollár, különféle palesztin kormányzati projektek támogatását szolgáló támogatás folyósítását abból a megfontolásból, hogy a pénzt a Hamásznál köthet ki.

A pénz egy részét humanitárius célra irányítják át az ínséget szenvedő palesztin lakosság megsegítésére.

Az Egyesült Államok az elkövetkező években 57 százalékkal 245 millió dollárra emeli a palesztinok életkörülményeinek a javítására hivatott segélyt, amelyet az ENSZ és más segélyszervezetek révén juttat el a lakossághoz.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a felfüggesztett pénzügyi támogatást felújítják, mihelyt a palesztin kormány elismeri Izrael létezési jogát és lemond az erőszak alkalmazásáról, ahogy azt a rendezési erőfeszítésekben közvetítő kvartett – az Egyesült Államok, Európai Unió, Oroszország és az ENSZ – is követeli tőle.

A külügyminiszterek véleményére várnak

Az Európai Unió pénteken állította le ideiglenesen a segélyek kifizetését a Hamász radikális mozgalom irányítása alatt álló palesztin kormánynak, mert az nem hajlandó elítélni az erőszakot és elismerni Izrael államot.

Eegyelőre csak ideiglenes intézkedésről van szó. Az unió arra vár, hogy megtudja, miként határoznak az ügyben az EU-tagállamok külügyminiszterei, akik hétfőn Luxemburgban tartják majd szokásos, havi tanácskozásukat.

Az EU-bizottság évente mintegy 250 millió euró segélyt folyósít a palesztinoknak, s ennek az összegnek majdnem a fele a Palesztin Hatóságon keresztül jut el az érintettekhez.

Emellett természetesen az egyes tagállamok is adnak segélyeket (ennek összege további mintegy 250 millió euró). Egy francia diplomata pénteki véleménye szerint valószínűleg ezt is fel fogják függeszteni, mert – mint mondta – „az EU-nak következetesnek kell lennie”.

Az 500 millió eurós éves segéllyel egyébként az Európai Unió számít a palesztinok legnagyobb pénzügyi támogatójának.

Comments are closed.