Forrás: Magyar Rádió

Az új palesztin külügyminiszter elvben nem zárta ki a tárgyalás lehetőségét a témáról.

Az új palesztin külügyminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy népszavazást írnak ki Izrael elismeréséről. Mahmúd Zahar a londoni Times című lapnak adott interjúban elmondta, hogy a Hamász által alakított palesztin kormány fontolóra veszi a tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel Izrael és a palesztin állam együttélésének lehetőségéről.

A politikus hozzátette, hogy akkor írnának ki népszavazást az ügyben, ha a nemzetközi tárgyalópartnerek javaslatai nem felelnek meg a palesztinok követeléseinek.

A radikális Hamasz mind ez ideig a nemzetközi nyomás ellenére egyértelműen elutasította Izrael elismerését.

A Hamász tűzszüneti javaslata – izraeli elutasítás

A Hamász hivatalos tűzszünetet javasolt Izraelnek – adta hírül a Háárec című jeruzsálemi napilap. A palesztin kormányt irányító szervezet kezdeményezése értelmében a tűzszüneti megállapodás kiterjedne a Hamász katonai szárnyára és a többi palesztin csoportra is. Cserébe Izrael tartózkodna minden hadművelettől Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

A Háárec úgy tudja, hogy az izraeli vezetők elutasították az indítványt, mert szerintük a nemzetközi nyomás alatt lévő Hamász csak időt akar nyerni, hogy megerősödjön. A palesztin szervezet 2005 eleje óta az izraeli hatóságok szerint is ténylegesen tiszteletben tartja az egyoldalú tűzszünetet, és tartózkodott attól, hogy behatoljon Izraelbe.

MR

Comments are closed.