Forrás: MNO

Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök kapott kormányalakítási megbízást csütörtökön az államfőtől. Olmert a legszélesebb koalíció létrehozására törekszik. Bár a békefolyamat folytatását hirdeti, de annektálná az Izrael által megszállt palesztin területeket.

A centrista Kadima párt vezetője, Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök kapott kormányalakítási megbízást csütörtökön Móse Kacav izraeli államfőtől. Ezáltal a március 28-i választásokon győztes párt alakíthat kormányt – közli a Reuters. Olmertnek erre 42 napja van. A 120 tagú parlamentben Olmert legalább 61, legfeljebb 73 képviselő támogatására számíthat. A Reuters hozzáteszi: a megbízott kormányfőnek mindenképpen koalíciót kell létrehoznia a stabil kormányzat érdekében; egyelőre a Munkapárttal folynak tárgyalások. Olmert az AFP szerint kijelentette, hogy a lehető legszélesebb koalíció létrehozására törekszik.

A Munkapárt mellett a lehetséges koalíciós partnerek között szerepel többek közt az ultraortodoxokat képviselő Sasz (Szefárdok Tóra Őrzői) és az Egyesült Judaista Tóra is.

Leendő kormányát Olmert centristának nevezte, amely a palesztinokkal megkezdett békefolyamat folytatását és a társadalmi igazságosságot tűzi ki céljaként. A kormányfőjelölt ugyanakkor egyoldalú határmódosítást tervez Ciszjordániában, ami az megszállt területek annektálást jelenti.

Reuters, AFP

Comments are closed.