Forrás: Híradó

A 2003-as gázai esetről Londonban készült halottkémi jelentés

Londoni vizsgálat szerint gyilkosság áldozata lett a 2003 májusában Gázában lelőtt brit operatőr.

James Millert forgatás közben érte a halálos lövés egy izraeli katona fegyveréből. „Az előttünk álló bizonyítékok alapján a testület egyhangúlag úgy ítéli meg, hogy a lövés törvényellenes volt, és azt James Miller megölésének céljából adták le” – szögezte le a halottkémi vizsgálatot végző testület szóvivője. „Nem tudunk más következtetésre jutni, mint hogy Millert valóban meggyilkolták” – tette hozzá.

A 34 éves, díjnyertes brit operatőrt 2003. május 2-án lőtte nyakon az izraeli hadsereg egy katonája a Gázai övezetben fekvő Rafah településen, miközben dokumentumfilmet készített a palesztin menekülttábor helyzetéről.

Tanúk elmondása alapján az izraeli hadsereg annak ellenére nyitott tüzet közelről Millerre, hogy a kétgyermekes apa újságíró-igazolványt viselt és fehér zászlót lobogtatott.

Az izraeli hadsereg tavaly áprilisban felmentette egy csupán „H. hadnagy” néven azonosított tisztjét a Miller halálával kapcsolatos törvénysértés vádja alól. Az akkori döntés kiváltotta a brit kormány hivatalos tiltakozását.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.