Forrás: HVG

Igen, ez a hét nem a kulturális programkínálatról szól. Pedig kár, mert éppen ezen a héten kiváló a felhozatal! Tart még a Titanic fesztivál, ínyenceknek való jazz-koncertek érik egymást, egy különleges kiállítás indul a Szépművészetiben; aztán iszlám kortárs művészet, egy nagysikerű film új verziója, tánc és matek… Szóval választási nagyhét a kultúrában is.

Film

A második elemi

Elemi ösztön 2.

Rossz szójátékkal: remek műfaj a remake! Nemcsak, hogy rossz a szójátékunk, hanem pontatlan is, nem remake-ről van itt szó, hanem…miről is?

Tizennégy évvel a mára már kultuszfilmmé vált Elemi ösztön bemutatása után Sharon Stone-nak ismét lehetősége van megformálni a veszedelmes írónő szerepét. A színésznő szerint „csak most jön az igazi”!

Catherine Trammelt, az írónőt újból egy bűnténnyel gyanúsítja a rendőrség. A Scotland Yard Glasst jelöli ki a nő pszichiáterének. A férfit, akárcsak Nick Currant annak idején, elbűvöli Catherine Tramell varázsa, és vakon sétál a nő csapdájába… Az 1992-es Elemi ösztön folytatásában a szépséges Sharon oldalán, David Morisseyt láthatjuk, aki a Hillary és Jackie, Robin Hood, Waterland, vagy a közelmúltban megjelent Corelli kapitány mandolinjában állt a kamerák elé. A rendezői szerepre Michael Caton-Jonest kérték fel, aki Robert De Niróval, Liam Neesennel, és Bruce Willissszel is forgatott korábban.

Színes, feliratos amerikai thriller, 2006

Rendezte: Michael Caton-Jones

Főszereplők: Sharon Stone, David Morrissey, Ch. Rampling, Stan Collymore

Don Letts (filmrendező, zenész, DJ.) pályája leginkább a punk brit vonulatához köthető, mégis ez a film a punk amerikai gyökereiről szól és az azt követő hullámról. Nálunk talán kevéssé ismertek az amerikai punk ős-zenekarai és előadói a Television-től Johnny Thunders-ig, a Dead Kennedystől a korai Sonic Youth-ig, mégis tény, a brit punk épp a korai new york-i szintérből merített indulásakor. Vagyis nem lett volna a Sex Pistols a New York Dolls nélkül. Don Letts a The Clash tagjainak jó barátja és kollégája volt, ő készítette a legjobb dokumentum összeállításokat róluk, s később a The Clash gitárosának, Mick Jones-nak a zenekarába is bekerült; közösen hozták létre a Big Audio Dynamite-ot.

Szóval Don Letts tudja, miről beszél. Ettől függetlenül vegyes a fogadtatása a jelenleg a Titanic fesztiválon vetített filmjének. Érdemes azonban megnézni, már csak a benne összekerült nyilatkozók okán is; zenészek, újságírók, filmesek az amerikai és a brit színtérről.

A kezdetet, a gyökereket ragadja meg ez az összeállítás, de kitér arra, amit ma punk-nak neveznek – a Green Day-jel és az egész kaliforniai szörfpunk mozgalommal – igaz, ez már egy egészen más tört énet. Don Letts, már csak életkora okán is, az ősökhöz kötődik.

A Titanic programja itt!

Kossuth mozi; szombat 16.00

Fesztivál

Europoetica

„Ráday-Kultucca”: nemzetközi költészeti fesztivál

Minden műfaj lehet fesztivál-műfaj; íme! Költészeti fesztivál kiállításokkal, koncertekkel, a Ráday utcában. Az idei kulturális seregszemlén a szakralitás lesz a középpontba, mint esztétikai fogalom, amely nem azonos a teológiai szakralitással, de nem is zárja ki azt. Azt próbálják megmutatni, hogy milyen a kortárs művész és mű viszonya a szakralitáshoz. Szakrális helyen, a Bakáts téri templomban három koncertet tartanak és mindhárom alkalommal a szószékről Háy János költő, Márton László író, majd a pécsi zenei esten Bertók László Kossuth-díjas költő olvassa föl verseit, írásait.

A Ráday utcába költözött Goethe Intézettel közösen szervezték meg a külföldi költészeti fesztivált, amelyen egy-egy magyar poétával párban szerepel német, holland, francia, olasz, angol és marokkói költő. A Ráday Könyvesház pincéjében pedig magyar-lengyel és magyar-román irodalmi estet tartanak. A bolt előtt, az utcán könyvvásár lesz, ennek gerincét a verseskötetek adják.

Három kiállítás is lesz az utcában, köztük Pataki Tibor grafikus művészé, aki a fesztivál grafikai arcát is tervezte: a Ráday utca valamennyi kirakatát az ő könyvmetszetei díszítik. Ezek mellé 4-5 soros versidézeteket tesznek, vagyis versbe öltözik az utca.

Budapest, Ráday utca, április 6-9.

Jazztavasz, tánc és matematika

Háromnapos dzsesszfeszt

Jazztavasz 2006

Egymást érik újabban minálunk a monstre jazz-koncertek. A fesztiválkorszak a műfajt sem hagyja érintetlenül. Ilyenkor ugyan vegyes a kínálat, de pont ezért, talán ezek a fesztiválok a jazz műfaj legjobb közönségtoborzó eseményei! Lássuk, mit kínál a Jazztavasz!

A hagyományosabb megszólalási formákat előnyben részesítőknek a Szakcsi Lakatos Róbert Triót. Vendégeik lesznek a Miles Davis késői együttesét is megjárt tenorszaxofonos, Rick Margitza, és a kimagaslóan tehetséges, montreux-i fesztiválgyőztes énekesnő, Szőke Nikoletta.

A keleti zenekultúrák, a balkáni népzene, a közel- és közép-keleti, illetve ázsiai zenék mélyét is értő, s azokat feltárni képes Tin-Tin Quintet produkcióját Nandkishor Muley, indiai egyik legismertebb szanturjátékosa (a szantur a cimbalomhoz hasonló délázsiai hangszer) és énekese erősíti.

A latin jazz szerelmeseit vérbeli kubai ritmusokkal várja Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate: Winand Gábor (szaxofon, fuvola, ének), Bacsó Kristóf (szaxofon), Fekete István (trombita), Babos Gyula (gitár), valamint három fenomenális kubai muzsikus, Omar Rodriguez Calvo (bőgő), Armando Vidal (ütőhangszer) és a világhírű zongorista, Ramon Valle.

Percussion Project, vagyis Horváth Kornél, Stoyan Yankoulov (Bulgária) és Carlo Rizzo (Olaszország), amely 2005-ben nagysikerű koncertet adott hazánkban. Horváth Kornél az egyik legismertebb hazai ütőhangszeres, Szoyan Yankoulov játszott többek közt Bobby McFerrin, Okay Temiz és Theodosii Spassov produkcióiban. A velencei születésű Rizzo eleinte szobrász és festő volt, majd 1979-ben Szicíliában felfedezte a helyi csörgődobot, és elsajátította a hangszer népi repertoárját. A trió vendége Lantos Zoltán hegedűs és Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas zongoraművész lesz.

Budapest, Művészetek Palotája, április 7-10.

Színház

Látványnak nem halvány

Carmen és Fantastic Show válogatás

A sztepp ma már mindennel bátran összekeverhető. A látványos táncrevük színházi verziói pedig előszeretettel használják ezt a technikát és műfaji világot: Vadim Jelizarov Táncszínház előadása sodró lendületű és rendkívül professzionális.

Jeleneteikben szervesen ötvöződnek a klasszikus és modern balett, a néptánc és a sztepp, valamint a jazz és a társas tánc elemei. A társulat egy sport-tánccsoportból nőtt ki, tagjai korábban Ukrajna és Oroszország kiemelkedő sportolói voltak. Turnéztak Németországban, Svájcban, Belgiumban, Hollandiában, Norvégiában, Lengyelországban és Izraelben, szereplői voltak Cannes művészeti programjainak, és felléptek a híres berlini Friedrichsstadtpalace színpadán. Legfrissebb koreográfiáik olyan világirodalmi művekből és világklasszis zenei darabokból táplálkoznak, mint a Carmen, a Pygmalion, A párizsi Notre Dame és A szerelem története.

Az előadás első részében a Carmen története elevenedik meg táncban elbeszélve, G. Bizet és R. Scsedrin örökzöld klasszikus zenéjére. A színpadi show követi az eredeti történetet: középpontjában Carmen, valamint a két rivális férfi, Jose és Torero tragikus végű szerelmi háromszöge áll.

Erkel Színház, április 10-11. 19:00

Tánc és matematika

Véletlen â

Comments are closed.