Forrás: MNO

Étkezési szokásai miatt bírálja a francia sajtó egyre élesebben Jacques Chirac államfőt – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. Szintén a konzervatív német lap ír arról, hogy a nyugat közönyösen kezeli a fehérorosz helyzetet. Egy ismert történész, Max Gallo a Berliner Zeitungnak adott interjúban úgy vélekedett, Franciaország mély nemzeti válságban van.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Jürg Altwegg Vive le roi (Éljen a király) című vezető tárcájában bírálja a francia sajtót, mert már csak politikai pályája alkonyán bátorkodnak bírálni Jacques Chirac államfőt.

Senkit sem érdekelt már igazán Chirac politikai tehetetlenségről tanúskodó beszéde. Sokkal nagyobb figyelmet fordítanak az elnök étkezési szokásaira – amelyeket az újságíró Frantz-Olivier Giesbert „Az elnök tragédiája” című könyvében ábrázol -, ezek immár politikai dimenziókba emelkedtek, hiszen megmagyarázzák, hogy Chirac legendás „étkezési kiadásai” párizsi polgármestersége idején hogyan tudtak olyan mérhetetlenné válni, hogy az majdnem hatalmának elvesztésébe került. Az eltelni képtelen „zabálógép” leírása csak az egyik mozaikköve annak a portrének, amit a Point hírmagazin főnöke és egy befolyásos televíziós adás moderátora rajzolt az elnökről. Miközben húsz évig az újságírók szigorúan az elvárásoknak megfelelően dolgoztak, most a legszörnyűbb anekdotákat vetik papírra, és azokat a megjegyzéseket is megemlítik, amelyeket senki sem szánt a nyilvánosság elé.

A végjáték megkezdődött, s Mitterrand esetében sem történt másként – emlékeztet a lap. A zsidók deportálásban játszott francia szerep elismerésén túl Giesbert számára emlékezetes nem marad Chiracból. A könyv az eladási listák első helyén áll, naponta 20 ezer példány fogy belőle. „A király halott. Mindenki megkapja Az elnök tragédiájában a magáét – mindenki leszámítva Sarkozyt: Éljen az (új) király” – olvasható a német napilapban.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

Szintén a konzervatív német napilapban jelent meg Andrzej Stasiuk Egy új Jalta? című cikke, amelyben a szerző háborog a nyugat közönyén, ahogyan a Fehéroroszországban történtekhez viszonyul.

A demokratikus Fehéroroszország elveszett – véli a szerző, majd hozzáteszi: akinek legalább felületes képe van arról, hogy mi történik a kontinens keleti felén, annak számolnia kellett ezzel az eredménnyel.

Európai az, aki vallja az európai értékeket és harcolni is hajlandó értük, aki ezekért hajlandó saját szabadságát és életét kockáztatni. Ha más mérce érvényes, akkor nyugodtan elfeledhető az öreg kontinens. Tényleg vaknak, süketnek és érzéketlennek kell lenni, hogy valaki ne vegye észre azt, hogy Európa egyre gyengébb és jelentéktelenebb lesz, hogy katonai, gazdasági, megújulási és demográfiai potenciálja vészesen csökken – emeli ki a lap.

Berliner Zeitung (berlinonline.de/berliner-zeitung)

A német főváros napilapja A tiltakozások a félelem megnyilatkozásai címen készített interjút az ismert francia történésszel, Max Gallóval. Gallo szerint Franciaország mély nemzeti válságban van, amelyből csak egy kiút található, a büszkeség, hogy valaki franciának született.

A feladat, hogy a hazafiság erejét és modernségét újra felfedezzük, mert Franciaország Európa legrégibb nemzete, ezért nagyobb ellenállást fejt ki a globalizációval szemben, s az ellen a stílus ellen ahogyan az Európában megjelenik – véli a történész.

Nem lehetséges a válság megoldása a nemzet központi problémáira adott válasz nélkül – nyilatkozta Gallo. Ide tartozik, hogy az állam és a nemzet szorosan összekapcsolódik egymással. Része a válságnak az egyenlőség hiánya – éppen ez az igény áll a mostani tömegmozgalmak mögött. Nem elhanyagolható a polgárnak az államhoz fűződő egyéni viszonya, amelyet egyre inkább csoportidentitások veszélyeztetnek: A polgárok úgy érzik, hogy képviselőik és az állam már nem az ő érdekeik megjelenítői. Ha azon mérik le a demokráciát, milyen mértékben képes egy elit megújulni, akkor Franciaország helyzete igen csak rossznak mondható – hangsúlyozta a történész.

Comments are closed.