Forrás: Híradó

A kór eddig 108 emberéletet követelt világszerte

Újabb embert fertőzött meg Egyiptomban a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusa – közölte az egyiptomi kormány egészségügyi- és népesedési minisztere.

A betegséget egy 16 hónapos kislány kapta el Egyiptom egyik déli tartományában. Állapota stabil. A kórt a szülei által nevelt szárnyasoktól kapta el. A család összes tagját kivizsgálják, nem fertőződtek-e meg.

A vírust az új megbetegedést is beleszámítva eddig kilenc ember kapta el Egyiptomban, közülük ketten meghaltak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig az észak-afrikai arab államban ismertté vált négy megbetegedésről – köztük a halállal végződött két esetről – ismerte el, hogy azokat a H5N1 okozta.

A kór, amelyet egyelőre csak madarak terjesztenek, s nem terjed emberről emberre, eddig 108 emberéletet követelt világszerte. Egyiptomban februárban ütötte fel a fejét, s azóta padlóra küldte a baromfiágazatot.

Közben Jordániában bejelentették 50 ezer háziszárnyas leölését. A baromfiirtást az arab ország nyugati határai mentén, a Jordán folyó völgyében kezdték meg elővigyázatosságból. Attól tartanak, hogy a fertőzés, amely a múlt hónap végén jelent meg a szomszédos Ciszjordániában és Izraelben, átterjed a jordániai gazdaságokra.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.