Forrás: Híradó

Egy amerikai kutató szerint Jézus vízen járásának lehet prózaibb magyarázata is

Az Új Testamentum szerint Jézus vízen járt, ám egy amerikai professzor szerint van egy sokkal hétköznapibb magyarázat, mégpedig az, hogy Jézus vízen lebegő jégdarabokon ment.

Doron Nof oceanografus professzor szerint kutatása során kiderült, hogy az atmoszferikus feltételek és a víz kombinációja jegesedést idézhetett elő a Genezáreti-tavon. A kutató és csapata tavaszi jégnek nevezik a helyi fagyási jelenséget. A Mediterrán-tenger felszíni hőmérsékletének adatai és a statisztikai modellek segítették a kutatót abban, hogy megvizsgálja a Kinneret néven is ismert tó dinamikáját.

A kutatás feltárta, hogy 1500-2600 évvel ezelőtti periódusban hidegebb időszak köszöntött be a régióban. Ez a tartomány felölelheti azon évtizedeket is, amikor Jézus élt. A hőmérséklet egészen a fagypont alá süllyedt, mely miatt elég vastag jégréteg alakult ki ahhoz, hogy megtartson egy embert az édesvizű tó nyugati szegélye mentén.

Ez egy olyan terület, ahol a kutatók eddig is számtalan régészeti leletet találtak, melyeket Jézushoz kötöttek. A távoli szemlélő számára majdhogynem lehetetlen kiszúrni a vízzel körülvett lebegő jégdarabot. Nof szerint tanulmánya csak egy lehetséges magyarázat Jézus vízen járására.

Nof úgy számítja, hogy az elmúlt 120 évszázadban az ilyen ritka feltételek kialakulásának esélye az alacsony földrajzi szélességen elhelyezkedő Kinneret-tavon 1 az 1000-hez. Ám azon időszak alatt, míg Jézus élt, az ilyen tavaszi jegesedés minden 30-60. évben előfordulhatott.

Az ilyen úszó jégtáblák a tó vízén nehezen kiszúrhatóak, főleg, ha még az eső is esik. Napjaink klímájában az ilyen jegesedés esélye Észak-Izraelben gyakorlatilag nulla.

A professzor már jó néhány évvel ezelőtt ismertté vált, amikor bejelentette, hogy a szél és a tenger bizonyos körülmények között olyan feltételeket teremthet, melyek elősegíthették a Vörös-tenger szétválását. Nof már akkor is számos gyalázkodó emailt kapott, most is ilyen reakcióra számít.

hirado.hu/News in Science/Livescience

Comments are closed.