Forrás: Híradó

Móse Kacav bejelentése nyomán az ügyvezető kormányfő összehívta győztes centrista pártjának frakcióját

Móse Kacav izraeli államfő eldöntötte, hogy Ehud Olmert ügyvezető kormányfőt bízza meg az új kormány megalakításával, miután Olmert pártja, a Kadima szerezte a legtöbb szavazatot a március 28-i választásokon – közölte szerdán Hagit Cohen elnöki szóvivő. Hozzátette, hogy az elnök csütörtökön fogadja ez ügyben Olmertet.

A nagyításhoz kattintson a képre

A bejelentés nyomán az ügyvezető kormányfő összehívta centrista pártjának (hivatalosan még nem megalakult) parlamenti frakcióját.

Azt ígérte, hogy a békefolyamat folytatása és a nagyobb szociális igazságosság lesz kormányának két központi törekvése. Kijelentette a frakció előtt, hogy „olyan széles kormánykoalíciót próbál létrehozni, amilyet csak lehetséges”, vagyis minden frakció csatlakozhat, amely elfogadja e két fő törekvést.

Mint Ehud Olmert mondta, úgy értelmezi a Kadima választási győzelmét, hogy a választók hitet tettek az ő egyoldalú kivonulási terve mellett. Olmert már többször jelezte korábban, hogy izraeli-palesztin béketárgyalások hiányában egyoldalúan kívánja meghúzni a határvonalat Izrael és a palesztin területek között, feladva az elszigetelt ciszjordániai zsidó telepeket, megtartva azonban a nagyobb telepeket és telepegyütteseket egészen a végleges békeegyezség megszületéséig.

A Kadima 29 helyet szerzett a 120 fős kneszetben. Olmert kedden bejelentette, hogy az Izraeli Munkapárt lesz a Kadima fő koalíciós partnere. A Kadima és a balközép munkapárt azonban még együttesen sem bír többséggel a kneszetben, további, kisebb pártokat is meg kell tehát nyerniük a közös kormányzásra.

AFP/AP/MTI/hirado.hu

Comments are closed.