Forrás: Index

MTI

Ötezer kurd elgázosítása miatt vádat emeltek Szaddám Huszein ellen. A diktátorra halálbüntetés vár ha bűnösnek találják, és addig nem végzik ki.

A halabdzsai kurdok elgázosítása miatt is vádat emeltek Szaddám Huszein ellen, jelentette az AP. A bukott diktátor ellen jelenleg 148 dudzsaili síita kiirtása miatt folyik eljárás. Szaddám 1988-ban, a kurdok lázadásának leverésekor mustárgázt vetetett be Halabdzsa falunál, ahol legalább ötezren, többségükben gyermekek és nők vesztették életüket.

A vádemelés megalapozza a bukott diktátor második bírósági tárgyalását. A hatóságok még az iraki síiták 1991-es lázadásának vérbe folytása miatt is vádat akarnak emelni Szaddám ellen.

Raid dzsuhi eljáró ügyész szerint a vádemelést most egy, a pillanatnyilag zajló eljárásban nem érintett bíró vizsgálja, és ő dönt a bírósági eljárás megkezdéséről is.

Huszein mellett „Vegyi Ali” Haszán Madzsidot és a volt védelmi minisztert, Szultan Hasim Ahmadot is megvádolták. Szaddámot a kurdok kiirtása miatt halálra ítélhetik, igaz, ugyanez az ítélet vár rá jelenleg folyó perében is. Egyelőre nem tudni, hogy az ítéletek végrehajtásával bevárják-e a későbbi perek lezárását.

Comments are closed.