Forrás: Híradó

A költségvetési törvény elfogadása, valamint a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvény módosítása miatt döntöttek így

Az Alkotmánybírósághoz fordult a katolikus, a református és az evangélikus egyház az idei költségvetési törvény elfogadása, valamint a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvény módosítása miatt.

„Egyházaink még a törvény előkészítése során jelezték a törvényalkotónak, hogy ezek több ponton is diszkriminatívak, alkotmányellenesek és korlátozzák az egyházak és egyházi intézmények működését. Mindezek ellenére került sor a törvény elfogadására” – olvasható a közös nyilatkozatban.

A nagyításhoz kattintson a képre

A dokumentumot Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke jegyzi.

A nagyításhoz kattintson a képre

Az aláírók azt kérték az Alkotmánybíróságtól: „kötelezze az Országgyűlést arra, hogy az alkotmányos jogokat sértő rendelkezések helyett olyan új szabályokat alkosson, melyek az egyházak által fenntartott, vallásilag elkötelezett intézmények alapítását, működtetését és választását ténylegesen lehetővé teszik, vagyis a hasonló feladatokat ellátó állami vagy önkormányzati intézményekkel azonos finanszírozásban részesítik őket”.

A nagyításhoz kattintson a képre

A három keresztény egyház és a Budapesti Zsidó Hitközség vezetője tavaly decemberben közös sajtótájékoztatón emelte fel szavát a 2006. évi költségvetésről szóló törvény akkori tervezete ellen. Kérték, hogy a javaslat módosításával állítsák helyre intézményeik egyenlő finanszírozását, egyúttal aggodalmuknak adtak hangot az oktatási és szociális szférából történő forráskivonás miatt.

Az oktatási miniszter cáfolta, hogy diszkrimináció sújtaná az egyházakat, az egyházi finanszírozást. Batiz András kormányszóvivő ugyancsak kijelentette, hogy 2006-ban az egyházak nem lesznek hátrányos helyzetben az önkormányzatokkal szemben. A szaktárca számításai szerint az egyházi közoktatás támogatása 2000 és 2005 között kétszeresére nőtt, ugyanezen időszakban az önkormányzati közoktatás támogatása 84 százalékkal lett magasabb. (A támogatás eltérő ütemű növekedését részben az egyházi szektor létszámnövekedésével magyarázták.)

hirado.hu/MTI

Comments are closed.