Forrás: MNO

Portré kategóriában magyar siker született a Budapesten rendezett Nemzetközi Paralimpiai Sportfilmfesztiválon. A szemle fődíját egy kínai alkotó vihette haza.

A díjátadó ünnepséggel befejeződött a kétnapos I. Nemzetközi Paralimpiai Sportfilmfesztivál, amelynek a budapesti Millenáris Park adott otthont. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett eseményre 20 országból 55 verseny- és információs film érkezett, amelyből szombat estig mintegy 35 alkotás volt látható a Fogadóban – számol be a kormányzati portál.

A kínai Liang Maj (Liang Mai) által jegyzett Árral szemben című alkotás kapta a szemle fődíját, amelyet Jancsó Miklós filmrendező, a zsűri elnöke és Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) vezetője nyújtott át. A hét kategóriából a portréfilmek között magyar siker született: Tamás Éva az elismerés mellett a Duna Televízió különdíját is megkapta az „Athén 2004 – Paralimpia a bajnoknő szemével” című filmjéért.

A díjnyertes filmek

Televíziós tudósítás: BBC Paralimpia Világkupa (Tony Garrett, angol)

Reklámfilm: Szegecses cipőt nyerni (Borivoj Horinek, szlovák) és Vakvezetők (Albano Homem De Mello, portugál)

Zenés klip: Kerekesszékes curling-világbajnokság (Ingeborg Wyss-Hurni, svájci)

Portréfilm: Athén 2004 – Paralimpia a bajnoknő szemével (Tamás Éva, magyar)

Dokumentumfilm: Három század (Pascale Noa Berkovitch, izraeli)

Legjobb vizuális megvalósítás: Az Égei-tenger hullámai (Antoniosz Rellasz, görög) Játékfilm: A vakság színei (Csen Kuo-hszin, kínai)

Fődíj: Árral szemben (Liang Maj, kínai)

Stop.hu

Comments are closed.