Forrás: Híradó

A világhírű, Nobel-díjas Wladyslaw Reymont regényéből készült film április 2-án, vasárnap 20.35-kor látható az m2-n Ezzel a filmmel köszönti a Magyar Televízió az idős mestert, a 80 éves Andrzej Wajdát!

Reymont regénye nyomán írta és rendezte: Andrzej WajdaFényképezte: Witold Sobocinski, Edward Klosinski, Waclaw DybowskiZene: Wojciech Kilar

Daniel Olbrychski (Rátóti Zoltán)Wojciech Pszoniak (Józsa Imre)Andrzej Seweryn (Széles Tamás)Anna Nehrebecka (Major Melinda)Franciszek Pieczka (Helyey László)

A világhírű, Nobel-díjas Wladyslaw Reymont regényéből készült film Lódzban játszódik, a századfordulón, a korai kapitalizmus kibontakozása idején. A textiliparáról híres városban Karol Borowiecki, a nemesi származású lengyel fiatalember és két barátja, a német Maks Baum és a zsidó Moryc Welt elhatározzák, hogy önálló vállalkozásba fognak, textilgyárat alapítanak. A jó barátok ügyes húzásokkal, okos manőverekkel, időnként gátlástalan eszközökkel igyekeznek teret nyerni az üzleti életben.

Van azonban, amit nem tudnak kiszámítani, spekulációik balul ütnek ki, s a csődből csak Karol „tudja” a kiutat: gazdag érdekházasság…Karol bácsikája, az idős nemes, Borowiecki úr így vélekedik e korosztályról:

„Ti persze mind csak nevettek a múlton, a tradíciót hullának nevezitek, a nemességet előítéletnek, az erényt babonának, eladtátok a lelketeket, eladtátok az aranyborjúnak…”Nyilván a sokrétű, korunkban egyre aktuálisabb gondolatok késztették Andrzej Wajdát arra, hogy felújítsa 1974-ben készült filmjét.

E régi-új, mesterien átszerkesztett, gyönyörűen restaurált, kivágott jelenetekkel teljessé tett, feszesebb ritmusú filmmel köszönti a Magyar Televízió az idős mestert, a 80 éves Andrzej Wajdát!

Híradó.hu

Comments are closed.