Forrás: Origo

A Filmklub újságírói a Titanic filmfesztiválon betermeltek egy francia házassági drámát, egy összenőtt punkzenészekről szóló angol áldokumentumfilmet, és egy kísérletezőkedvű új-zélandi amatőrvideót.

Ne filózz, kislány, lángol a szív! (Kis Jeruzsálem – La Petite Jérusalem)

Karin Albou elsőfimes rendezőnő vett egy nagy levegőt és igazi elsőfilmesként bátran markolt az élet nagy kérdéseiből: a Kis Jeruzsálem-ben van filozófia, isten, szerelem, a szellem és a test átívelhetetlennek tűnő szakadéka, az arab-zsidó konfliktus rosszízű feszültsége, francia idegengyűlölet és bónuszként egy kis házassági dráma. A sztori Párizsban játszódik, egy lepukkant panelrengetegben élő ortodox zsidó családban, ahol a filozófiaszakos Laura (Fanny Lavetta) tizennyolc évesen egyszerre akar lelki békét és a test örömeit egy arab fiúval, emellett arra is marad ideje, hogy megpróbálja ötvözni a filozófia hűvös racionalitását ősei istenhitével. Laura babonásan vallásos anyjával (Sonia Tahar) és nővére, Mathilde (Elsa Zylberstein) családjával él. Mathilde négy gyereket szült Arielnek, de egy szőke hajszál a férje zakóján egy nap azzal szembesíti, hogy a férfi megcsalja őt. Laurát a vágy emészti, nővérét pedig éppen a vágy hiánya kínozza.

Előzetes | Hivatalos oldal | Képek a Titanicos filmekből

A Kis Jeruzsálem túl magasra teszi a lécet: megreked a problémák felvázolásánál, de se tisztességesen kibontani, se feloldani nem tudja őket. Laura és az algériai bevándorló, Djamel szerelme kidolgozatlan, szinte semmit nem tudunk az arab fiatalemberről azon kívül, hogy bajszos és illegálisan tartózkodik az országban. Mathilde és Ariel egyre bátrabb kalandozásait a hitvesi lepedőn finom visszafogottsággal mutatja be Albou, de ez sovány vigasz, hiszen Laurát teszi meg főhősnek, akivel aztán elég mostohán bánik. A fiatalabbik lány szerelme karakter nélkül, üresen kong, az egyetemi előadások jelenetei pedig kínosan didaktikus erőfeszítéssel izzadják ki magukból a lét filozófikus mélységeit és persze a film ü-ze-ne-tét. Bár a húszéves Lavettát Laura szerepéért az év legígéretesebb színésznőjeként jelölték Césárra, közös jeleneteikben a tapasztalt Zylberstein könnyedén lejátssza őt a vászonról. A legjobb mégis egy mellékszereplő: Sonia Tahar hihetetlen könnyedséggel és finomsággal formálja meg a vajákoskedvű, sok mindent látott, csendesen eltökélt zsidó anyát.

A film kapkodva, félszívvel paskolja a drámát, pedig a témából három mozira való katarzist is ki lehetett volna nyerni. A Kis Jeruzsálem legnagyobb erénye, hogy elvisz a párizsi zsidó lakótelepre és hanyagolja kicsit a bagettet és a Champs-Élysées-t.

Mesterházy Lili

A Kis Jeruzsálem megtekinthető a Titanic filmfesztivál keretében április 3-án hétfőn 20:30-kor az Örökmozgó moziban.

Punk sziámi zenekar (Fejtestvérek – Brothers of the Head)

Ál-dokumentumfilmnek álcázott játékfilm ez. Sziámi-ikrek, akikből sztárok lesznek, körülöttük a 70-es évek brit punk-szcénája kavarog, ők meg örülnek, szenvednek és össze vannak nőve.

A film fontos erénye a zene, amiről tökéletesen hihető, hogy 1975-ben íródott punk-számok. A zenekari próbák, a furcsa figurák hitelesnek és érdekesnek tűnnek, a koncertjeleneteknél is kiderül, hogy nem ócska imitációról van szó. Az összenőtt ikreket játszó fiúk remek színészek, és jól áll nekik a kamasz-punk-sztár szerep. A perverznek tűnő alapszituáció kibontása kellően bizarr és mégsem ízléstelen.

Az ál-dokumentum elemeket viszont már sokszor láthattunk más filmekben is, kísérletnek ezért a dramaturgia nem túl izgalmas. A múltra visszatekintő részek ezért néha közhelyesek. A misztikus rémálom-vonal kicsit erőltetettnek tűnik, és általában túl eklektikusak az eszközök ahhoz, hogy a néző beleélje magát az egész játékba. Hol dokumentarista hol pedig szürreális az alkotás, de egyik irány sem elég erős ahhoz, hogy teljesen meggyőző legyen.

dr. Igó

A Fejtestvérek megtekinthető a Titanic filmfesztivál keretében április 7-én pénteken 22:30-kor a Kossuth moziban.

Direktbizarr szerelmes mese (Fafej – Woodenhead)

A német származású, új-zélandi Florian Habicht mesékből szövi fekete-fehér, mozgókamerás videófilmjét: van egy jóravaló, szelíd szemetesgyerek, Gert, aki akkor a legboldogabb, ha a szemétrakáson piszkálgathatja a feslett gumiabroncsokat. A szeméttelep tulajdonosa egy nap azzal bízza meg, kísérje el néma lányát, Szilva hercegnőt a szomszéd városba, ahol már várja a vőlegénye. Elindulnak az erdőn át, jönnek a kalandok.

A Fafej honlapja | Képek a Titanicos filmekből

Vigyázat, Habicht mindent megtesz, hogy megőrjítse a nézőt. Az amatőrfilmes látványhoz szokatlan módszerrel tapaszt hangot: a Fafej hanganyagát teljes egészében a forgatás előtt vették fel, dalokat, zajokat, párbeszédeket, mindent. A merész előszinkron és a klasszikus, simogató hangú narráció és a látvány bizarr, néha kibírhatatlanul filmszerűtlen filmet csavar a tradicionális meséből. A hang és a szereplők szájmozgása véletlenül sem stimmel, ezt vagy elfogadjuk így, ahogy van, vagy nem. Színészi teljesítményről nem lehet beszélni, de a filmkészítők szerencsére nem is törekedtek ilyesmire – a Fafej egyszerűen csak ránkborítja saját, eddig soha nem látott és hallott világát és így meséli el a történetét. Nagy segítségére van a helyszín – A Gyűrűk Urá-ban istenített új-zélandi táj még itt is, fekete-fehér videón is lenyűgöző. Egy biztos: nem lesz olyan néző, akit Habicht kísérlete hidegen hagy majd.

Mesterházy Lili

A Fafej megtekinthető a Titanic filmfesztivál keretében április 2-án vasárnap 22:00-kor a Toldi moziban és április 3-án hétfőn 22:00-kor a Kossuth moziban.

[origo]

Comments are closed.