Forrás: Magyar Rádió

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nem tárgyal, sőt, nem is áll szóba a terrorizmus támogatóival, akkor sem, ha állami szerepet vállaltak.

Washington elrendelte diplomatáinak és vállalkozóinak, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot a palesztin minisztériumokkal a Hamász-kormány fölesketése után. A döntést az amerikai külügyminisztériumban jelentették be.

Sean McCormack szóvivő úgy fogalmazott: „Nem lesz kapcsolatunk a Hamász tagjaival, bármi legyen is a titulusuk”. McCormack szerint az utasításnak az a célja, hogy az amerikai diplomaták és tisztségviselők szerte a világban tisztában legyenek azzal, hogyan kell viszonyulniuk palesztin tisztségviselőkhöz, ha kapcsolatba kerülnek velük.

A kapcsolattartás tilalma nem érvényes a palesztin elnökre, Mahmúd Abbászra, az ő munkatársaira, és azokra a palesztin politikusokra, akik nem tagjai a Hamásznak. Bush elnök egyébként szerdán meghívta Washingtonba Izrael ideiglenes miniszterelnökét, Ehud Olmertet, akinek vizitje az izraeli kormányalakítás után várható.

Járai Judit (Washington)

Comments are closed.