Forrás: MNO

Juhász Ferenc ma átvette svéd kollégájától az első öt Gripen vadászgépet Kecskeméten; a gépeket tíz évre bérli Magyarország, ezt követően maradványértéken megvásárolja. A gazdasági tárca közleménye szerint a Gripen-ellentételezés teljesítése jóval gyorsabb ütemben halad az időarányosnál.

Az Orbán-kormány 2001. decemberében szerződést írt alá a svéd féllel 14 darab JAS39 Gripen típusú harcászati repülő bérletére, és megkötötték az ellentételezési megállapodást is. A Medgyessy-kormány 2003. február 3-án a műszaki képességek tekintetében módosította a bérleti szerződést; ezért nőtt a bérleti díj és az ellentételezés is. Ennek új összege 114 milliárd forintról 191 milliárdra nőtt, az ellentételezési program futamideje pedig az eredeti 12 évről 14 évre hosszabbodott.Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ma átvette az első öt Gripen vadászgépet a svéd védelmi minisztertől Kecskeméten. Az öt gép már a múlt héten megérkezett a kecskeméti repülőbázisra. Az összesen 14 vadászgépet Magyarország tízéves bérleti szerződés keretében üzemelteti, majd maradványértéken megvásárolja. Juhász az ünnepségen azt hangoztatta: a gépek 110 százalékos ellentételezése Svédország és Magyarország gazdasági együttműködését is elősegíti.

A Gripen-ellentételezés teljesítése lényegesen gyorsabb ütemben halad az időarányosnál; a végrehajtás szintjét jelző mutató 72 százalék – írja mai közleményében a gazdasági tárca. Tájékoztatásuk szerint a 191 forint értékű összes kötelezettséggel szemben a svédek 2001 decemberétől 2006 márciusig összesen, nettó értéken – azaz szorzók nélkül számítva – 138 milliárd forint értékű teljesítést realizáltak. Az összes teljesítésből 96 milliárd forintt export, 42 milliárd pedig befektetések formájában valósult meg. A program dinamizmusa elsősorban a Magyarországon már korábban megtelepedett és az elő-ellentételezésben részt vett svéd nagyvállalatok tevékenységével függ össze.

A Gripenek beszerzéséhez további ellentételezés is kötődik: a vadászrepülőgépek fegyverzetére a honvédelmi tárca pályázatokat írt ki, a szerződések előkészítése az ajánlattevő amerikai és európai gyártókkal folyamatban van. A szállítási szerződésekhez ellentételezési megállapodások is kapcsolódnak. Ezek közül már aláírásra került megállapodás a középhatótávolságú levegő-levegő rakétákat szállító amerikai Raytheon-al, a lézeroptikai célravezető berendezést szállító Zeiss céggel (izraeli alvállalkozója a Rafael), továbbiak pedig tárgyalás alatt állnak – írja a gazdasági tárca.

Comments are closed.