Forrás: MA

Tömeggyűlést szervez (sicc!) az MSZP a terrorháza elé. Meg kell védeni a Köztársaságot! Hallatszott a hangzatos hívó szó. De kitől is kell valójában megmenteni? A korrupt SZDSZ-től?

2006.03.30 12:32 ma.hu

Medgyessy Pétertől tudjuk, az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. De semmi nem történt. Az MSZP látszólag teljes mellszélességgel kiáll az SZDSZ mellett. De mi történik a háttérben? Milyen korrupciós ügyek lehetnek? Miért nem támadja ezeket a Fidesz sem? Hiszen gusztustalan kampányban támadta 2002-ben az SZDSZ a Fideszt, lop-stop táblákkal, internetes gúnyolódásokkal. Hogy jogosan e, arra talán választ adnak a bírósági ítéletek. Most viszont válasz nincs. Nincs korrupció sem? Nincs más esélye az MSZP-nek, csak az SZDSZ-szel együttműködni. Nincs más esélye a győzelemre. A Fidesz még sem támadja az SZDSZ-t. Mi lehet a háttérben? Elképzelhető-e egy olyan helyzet, hogy új kormány csak úgy tud alakulni, hogy a Fidesz koalícióra lép az SZDSZ-szel? Sok minden lehetséges, de egy biztos, hogy az SZDSZ-es tárcák gyakorlatilag a korrupció melegágyai lehettek.

Kezdjük talán az autópályaépítésekkel. Egy közlemény:

A Fővárosi Bíróság helybenhagyta a GVH autópálya-építő kartellügyben hozott határozatát

A Fővárosi Bíróság 2006. január 23-án kihirdetett ítéletében helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2004. júliusában hozott határozatát, egyben a felperesek keresetét elutasította. A GVH korábban megállapította, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. (NA Rt.) által 2002. júliusában, illetve augusztusában kiírt közbeszerzési pályázatokon résztvevő vállalkozások – […] – versenytörvénybe ütköző megállapodást kötöttek. Ennek keretében egymás között előzetesen megállapodtak abban, hogy melyik cég melyik autópálya szakasz kivitelezését szerzi meg. Esetenként abban is megegyeztek, hogy a nyertesek alvállalkozóként vonják be a többieket. A kartell-megállapodásban valamennyi, a kiíró feltételei alapján szóba jöhető, jelentős vállalat részt vett. Az öt vállalkozásra a GVH által kiszabott bírság teljes összege 7,043 milliárd forint volt, melyet a jogsértő vállalkozások befizettek.

Mi vezetett ehhez a közleményhez? A Fidesz vádjai szerint kétszeresek az autópálya építés díjai, mint amikor ő építtetett. Hova lett a különbözet? Egy része biztosan infláció és egyéb műszaki dolgok. Miért akkor ez a bírság? Ha ilyen jelentős beruházásnál – amely a nemzetgazdaság alapjait dönthette romba – ilyen gyanúk merültek fel, miért nem állították le azonnal az építkezéseket és kezdtek azonnal új tárgyalásokat, hogy akár tízmilliárdokat vagy még többet spóroljanak meg az adófizetők pénzéből? Ha pedig a különbözetet valaki zsebre teheti, szerintem még sokáig fognak autópályákat építeni. Mindenesetre Kóka János miniszter megjelenése óta a legújabb tenderben már látványosan olcsóbb lett a kilométer költség, s amióta a Fidesz fenyegetett, hogy felülvizsgálja a szerződéseket, önkontroll alapján saját maga a kormány vizsgálta felül az M6-ost. Talán nem véletlenül. Refinanszírozási megállapodást írt alá Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és az M6 Duna Autópálya Koncessziós Zrt. A megállapodás eredményeképpen az M6-os autópálya projektjét kedvezőbb pénzügyi feltételekkel lehet majd finanszírozni. A tranzakció révén összesen 411 millió (!) euró hitelállományt vált fel egy kedvezőbb adósságszolgálatú finanszírozási megoldás. Hihetetlen. Hogy köthettek korábban kedvezőtlen szerződéseket, hol volt a kontroll?

Itt az informatikai tárca. Hagyjuk is a kakaós számítógépeket, kezdjük talán tízmilliárdos összegekkel. Már az IHM korábbi pályázatainál is furcsa volt, hogy előre meg kellett adni, hogy kivel óhatja a nyertes megvalósítani a pályázatot. Ilyen volt az egyik IHM pályázat, ahol szinte csak azok az önkormányzatok nyertek, akik az izraeli MAGIC szoftverrel valósították meg a pályázati célokat. Vagy vegyük a nagyobb falat GVOP pályázatokat. Érthetetlenül önkormányzatok pályázhattak a gazdasági versenyképesség növelésére akár félmilliárdos összegekre úgy, hogy kis és közepes vállalkozásoknak nyújtsanak elektronikus ügyintézési szolgáltatásokat. Mennyi dolga van egy kis és közepes vállalkozásoknak az önkormányzatnál? Ezt a pénzt az APEH és a cégbíróságokra kellett volna költeni. De ez még esetleg indokolható. De itt is előre felhívták a pályázók figyelmét, tessék már előre lefolytatni a közbeszerzési eljárást. Így eleve azokat az önkormányzatokat tudják akkor ugye támogatni, akik esetleg az általuk preferált cégekkel fognak megvalósítani. A végeredmény ismert.

Többen azért utólag írtak ki tendert, de a kedvezményezett cég általában mindig valamelyik multicég mögé bújó Geoview Systems Kft., amelyik a megyei jogú városok szövetségénél már befürdött egy korábbi internetes fejlesztéssel, de most nem átallott fizetett hirdetésben közzé tenni, hogy az ő fő szakmai megvalósító szinte az összes nyertes pályázatban. Erre a pályázatra tízmilliárdos nagyságrendű összegeket költött az ország és az Unió! Telefonos érdeklődésünkre az egyik önkormányzati szakértő elmondta, szinte csak licenceket vettek, nem történt érdemi fejlesztés, korábban is önkormányzatnál dolgozott ez a cég. Információink szerint vizsgálatot indít az ügyben az EU, és ha a pályázatokban szereplő számok nem teljesülnek, ha a korrupció bebizonyosodik, akkor az államnak vissza kell fizetni a támogatási összegeket.

Tessék mondani, kitől kell megvédeni a Köztársaságot?

Comments are closed.