Forrás: Híradó

Mahmúd az-Zahar Izrael iránti elfogultsággal, valamint a muzulmán és arab világ elleni bűnök elkövetésével vádolta meg az Egyesült Államokat

Izrael iránti elfogultsággal, valamint a muzulmán és arab világ elleni bűnök elkövetésével vádolta meg az Egyesült Államokat az új palesztin külügyminiszter.

A nagyításhoz kattintson a képre

A Hamász vezetésű új palesztin kormány egyik legkeményvonalasabb tagjaként számon tartott Mahmúd az-Zahar kijelentette csütörtökön, hogy nem fognak engedni a külföldi nyomásnak, így nem változtatják meg irányvonalukat. Hozzátette, hogy nincsenek terveik az Izraellel való tárgyalásokra.

George Bush amerikai elnök azon közleményére reagálva, miszerint az Egyesült államok felfüggeszti a palesztin kormány segélyezését mindaddig, amíg a Hamász meg nem változtatja szélsőséges politikáját, Zahar azt mondta, hogy ezek a kijelentések összhangban állnak Izraelnek az ENSZ-ben való amerikai támogatásával, illetve a zsidó államnak nyújtott óriási méretű amerikai segélyekkel. Úgy vélte, hogy ez a döntés csak tovább szélesíti a szakadékot a Közel-Kelet és az Egyesült Államok népei, valamint érdekei között.

A nagyításhoz kattintson a képre

John Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete nem késlekedett a kemény válasszal. „Nyilvánvalóan és egyértelműen visszautasítjuk ezt az állítást, és megjegyezném Zahar külügyminiszternek, hogy a félvállról odavetett rágalom szerencsétlen út a kezdéshez” – mondta Bolton, hozzátéve, hogy nem szavai, hanem tettei alapján fogja megítélni az Egyesült Államok a Hamászt.

Az Egyesült Államok és Izrael addig hallani sem akar a Hamászról, amíg a radikális palesztin szervezet el nem ismeri Izrael jogát a létezéshez, le nem mond a terrorizmusról és el nem fogadja a Palesztin Hatóság által eddig vállalt kötelezettségeket.

Comments are closed.