Forrás: Index

Index

Nehéz kormányalakításra számíthat a választást megnyerő, de a várakozásokat alulmúló Kadima Izraelben. A kompromisszumkeresést jelzi, hogy győzelmi beszédében a párt vezére tárgyalást ajánlott Abasznak, bár eddig az egyoldalú kivonulás politikáját hirdette. A Likud darabjaira hullott, a tönkrevert jobboldali párt csak az ötödik helyet szerezte meg a szavazáson.

A kiábrándító exit-polloknál is rosszabbul szerepelt az izraeli választásokon a szavazás előtt akár negyven mandátumra is esélyesnek tartott Kadima. A Saron kóműba esése előtt grundolt centrista párt a szavazatok 99,5 százalékának összesítése alapján 28 mandátumot szerzett a 120 tagú parlamentben, a Knesszetben.

Rétegpártok nagy napja

Második helyen az előzetes felmérésekhez képest megerősödő, az exit-pollok becslését kicsit alulmúló Munkapárt végzett 20 képviselői hellyel. A likud veresége is kiteljesedett az exit-pollok becsléseihez képest. Binjamin Netanjahu vezetésével az egyre inkább a szélsőjobbra tolódó párt végül csak az ötödik lett 11 mandátummal.

A Likudot nagy meglepetésre megelőzte az orosz ortodox bevándorlókat tömörítő Jiszrael Beitejnu 12 mandátummal. Az este egyik nagy fordulataként az észak-afrikai, szefárd ortodoxokat tömörítő Sasz is előretört az exit-pollokhoz képest, végül nem csak a likudot, de a Beitejnút is megelőzte, 13 képviselővel a Knesszet harmadik legerősebb pártja lett.

A Likud szövetségesének számító, szélsőjobboldali-ortodox Nemzeti Szövetség-Nemzeti Vallásos Párt 9 képviselői helyet szerzett. Hét mandátumhoz jutott a semmiből érkezett Nyugdíjasok Pártja, 6-ot a nem cionista ortodoxok Egyesült Tóra Judaizmus nevű koalíciója, ami a Kadima jövőbeni szövetségese lehet. A baloldali, az egyoldalú kivonulás politikáját ellenző Meretz négy mandátumot szerzett, a három arab párt 10 képviselőt delegálhat.

Tárgyalásra kényszerülhet

Ehud Olmert, a Kadima vezetését Saron agyvérzése után átvevő jobboldali jeruzsálemi polgármester győzelmi beszédében tárgyalásokat kezdett Mahmud Abbasz palesztin elnökkel, jelentette a Haaretz. Olmert elvileg az egyoldalú kivonulás híve, tárgyalási ajánlatával egy baloldali koalíció alapjait teremthette meg. A Kadimának a Munkapárt támogatása nem elég, a Sasz és a Meretz bevonására is szüksége van egy életképes kormány létrehozásához.

„Készen állunk a kompromisszumra szeretett országunk egyes részeinek feladásáról” – üzente meg Olmert Abasznak győzelmi beszédében. Mint mondta, ha a palesztinok „elég bölcsek a cselekvéshez”, akkor hamarosan tárgyalások kezdődhetnek a kivonulás mikéntjéről – szemben a teljesen egyoldalúan végrehajtott gázai kivonulással.

Képviselet nélkül

A szavazást egyébként apátia jellemezte, a részvétel – 63,2 százalék – történelmi mélypont az izraeli demokrácia történetében. Az alacsony részvétel egyik okát az elemzők abban látták, hogy bár konszenzus látszik kialakulni az egyoldalú kivonulások támogatásában, a tárgyalásos béke hívei az utolsó pillanatig bizonytalankodtak, sokan közülük végül nem is szavaztak.

Az utolsó pillanatban a szavazás mellett döntő bizonytalanok egy része végül a Munkapárt mellé állt, egy másik részük pedig a választás nagy győztesét, a Nyugdíjasok Pártját támogatta. A vallásos rétegpártok jó szereplése is az alacsony részvétel eredménye.

Comments are closed.