Forrás: Magyar Rádió

Izraelben a szavazatok 99 százalékának összeszámlálása alapján a győztes Kadima 28, elsőszámú szövetségese, a Munkapárt 20 képviselői helyet kap a 120 fős Kneszetben.

A szavazatok 99,5 százalékának összeszámlálása után 28 parlamenti hellyel az Ehud Olmert vezette Kadima nyerte meg az izraeli választásokat, bár győzelme ellenére a közvélemény-kutatások 36-37 mandátumához képest jóval szerényebb sikert könyvelhet el magának. Az Amir Perec-féle Munkapárt húsz helyet szerzett a 120 ülőhelyes Knesszetben.

A harmadik legnagyobb erőt 13 hellyel a keleti zsidók vallásos pártja képezi. A mostanáig kormányzó, 2003-ban 38 mandátumot szerző Likud teljesen összeomlott, mindössze 11 képviselője lesz a Kneszetben, a közvélemény elutasította a Saronnal és a gázai kivonulással szembeszálló lázadókat. A választások nagy meglepetése a Nyugdíjasok Pártja hét mandátummal, és Avigdor Lieberman jobboldali Izrael a Hazánk nevű pártja 17 mandátummal.

Várhatóan hamarosan balközép kormányt alakíthat a legnagyobb pártot vezető Ehud Olmert, mivel az eredmények alapján 62 tagú többséget szerzett a balközép tömb, míg a jobboldali pártok együtt csak 51 képviselőre számíthatnak.

A választásokon Izrael történetének legalacsonyabb részvételét mérték. A jogosultaknak csak 63,2 százaléka ment el szavazni, ami jóval alatta marad a 2001-es eddigi rekordnak, a 67,8 százaléknak.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.