Forrás: MA

Négy, illetve kettő évi szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélték a Trójai faló nevű számítógépes vírus feltalálóit.

2006.03.28 06:43 Jack Corn, ma.hu

Michael és Ruth Haephrati némi huzavona után, az alacsonyabb büntetés reményében alkut kötött az izraeli és angol nyomozóhatóságokkal, és teljes körű beismerő vallomást tettek. A házaspárt még tavaly tartóztatta le a Scotland Yard, és az angolok utána kiadták őket a zsidó államnak.

A Trójai falovat (Trojan Horse) Ruth azért fejlesztette ki, hogy a számítógépes vírus átküldésével körül tudjon nézni férje elvált feleségének számítógépében. A munkába örömmel bekapcsolódott a férj is, aki hamar rájött, hogy a sikeres találmányukat a korunkban reneszánszát élő ipari kémeknek jó pénzért el lehet adni.

A Trójai falovat először izraeli cégek kezdték használni a konkurencia számítógépeinek feltörésére, majd később az eredeti vírus számtalan tovább fejlesztett változata a linkek és az elektromos levelek kinyitásával viharos gyorsasággal elterjedt a világháló használói között. A kezdeti sikereken felbuzdulva a házaspár el akarta adni a falovat az izraeli titkosszolgálatnak is, de a Mosad-ot nem érdekelte az ügy, és átpasszolta őket a jeruzsálemi ügyészségnek. A házaspár a nyomozás megkezdése után Nagy Brittaniába távozott.

Az izraeli rendőrség a vizsgálat során több magándetektívet és telekommunikációs szakembert letartóztatott. Az ügyben tavaly zárult le a vizsgálat, és Jeruzsálemben tegnap hirdették ki az elsőfokú ítéletet: Ruth négyévi, Michael kétévi letöltendő börtönt kapott és kötelezték őket kettő millió új sékel (94,6 millió ft) kártérítés megfizetésére is.

Comments are closed.