Forrás: Index

Index

A várakozásokon alul teljesített az izraeli választások nagy esélyesének tartott Kadima. A centrista párt a remélt negyven helyett lehet, hogy csak 29 képviselői helyet szerzett. Az izraeli jobboldal darabjaira hullott, a Likudot biztos megelőzi az orosz bevándorlók pártja, de még az ortodox szefárd Sasz is elé kerülhet.

Megdöbbentően alacsony részvétel mellett ért véget a parlamenti választás Izraelben. A 63 százalékos, a választások történelmében legalacsonyabb részvételi arány megjósolhatatlanná tette a választások kimenetelét, egyedül az biztos, hogy a kevés választó a kis pártoknak kedvezett és leginkább a választásokat az előrejelzések szerint így is magabiztosan megnyerő, de egyedül kormányalaktásra képtelen Kadima szerezte a legtöbb mandátumot.

Pánikmozgósítás

Az exit-pollok alapján a korábban akár negyven mandátumra is esélyesnek tartott Kadima 29-32 mandátumot, a második helyezett Munkapárt a várakozásokat felülmúlva 20-22 helyet szerzett. A választás nagy meglepetését az orosz emigránsokat képviselő, meglehetősen keményvonalas jobboldali Jiszrael Beitejnu 12-14 mandátuma jelenti, amivel megelőzték a Saron kiválásával teljesen jobbra tolódott és alkotóellemeire hullott Likudot. A volt kormánypárt 11-12 helyet szerzett csupán.

A szavazók közönyére jellemző, hogy mindhárom nagy párt, a baloldali Munkapárt, az egyre inkább jobbra tolódó Likud és a centrista Kadima is nagyarányú mozgóstásba kezdett a nap folyamán. Az Ehud Olmert vezette Kadima sms-ek százezreit küldte szét, a Likud telefonon mozgóstotta az otthonmaradt Likud-szavazókat.

Ingadozók döntöttek

Az előzetes elemzések szerint az alacsony részvétel leginkább a Kadimának árthatott, hiszen az otthonmaradottak többsége alapvetően békepárti, de a Kadima egyoldalú kivonulásokra éptő politikájával szemben a tárgyalások híve. Mivel ezt az álláspontot egyetlen nagy párt sem képviselte, távolmaradásukkal a mérsékelteket amúgy magához csábtó Kadimát sújtották leginkább.

A meglepően nagyszámú bizonytalan egy része végül az előzetes becslésekben csak 16 helyre méltatott Munkapártra szavazott végül. A választás igazi nagy nyertese azonban az orosz emigránsok pártja. Az est másik nagy meglepetése a Nyugdíjasok Pártja, ami az alacsony részvételnek köszönhetően a Haaretz mérései szerint 6-8 helyet is szerezhetett.

Az észak-afrikai zsidó bevándorlók szintén keményvonalas pártja, az izralei területeken lévő arab városok Palesztinához csatolását sürgető Sasz a várakozásoknak megfelelően 10-11 helyet szerzett, a szélsőjobboldali ortodox vallásos pártok uniója 8-9-et. A nem cionista ortodoxok pártja az Egyesült Tóra Judaizmus 5-6 helyet szerzett az exit-pollok szerint, a baloldali világi Meretz ötöt. A három arab pártnak 7-8 képviselői hely juthat.

Centrista kormány alakulhat

Bár a Kadima a várakozásokon alul teljesített, még így is a legerősebb kormánypárt lehet a következő koalícióban. A jobboldalnak esélye sincs a koalíciókötésre, a Likud és a szélsőséges cionisták együtt is legfeljebb 21 helyet tudhatnak maguknak a 120 tagú Kneszetben.

A Jerusalem Post az exit-pollok alapján igazábol egyetlen lehetséges koaíciót tart elképzelhetőnek, ebben a Kadima vezetésével a Likudon és a szélsőségeseken kívül valamennyi párt részt vehet. A Likud esetleg magához csábíthatja az ortodox Saszt és a Jiszrael Beitejnút, de így sem tudna többséget biztosítani magának.

A választásokon tehát az izraeli választók végül is igent mondtak az egyoldalú lépéseken alapuló békepolitikára. Az egyoldalú kivonulást elutasító pártok közül a jobboldaliak legfeljebb 21, a baloldaliak legfeljebb 13 helyet tudhatnak magukénak, a többi párt, a Munkapárttól a Saszig támogatja az egyoldalú kivonulást.

Comments are closed.