Forrás: MNO

Kompomisszumos megoldást és a párbeszéd lehetőségét keresi a Hamász a Nyugattal. Iszmáil Haníje kijelölt miniszterelnök kifejtette, készek tárgyalni a közvetítő nagyhatalmakkal a közel-keleti konfliktus rendezéséről, ugyanakkor elmondta, a Hamász nem enged a nyomásnak, és nem fog enyhíteni programján. A parlament mai ülésén szavazza meg az új kormány tagjait.

Mára halasztotta a Hamász-kormány beiktatását a palesztin parlament. Az ülést hétfőn azért napolta el a törvényhozás elnöke, mert a szavazás előtt még sokan – főként a kisebbségbe szorult Fatah mozgalom képviselői – kértek szót.

Korábban a kijelölt palesztin miniszterelnök csak videóüzenetben mondhatta el programbeszédét, mivel a Hamász politikusát az izraeli hatóságok egyelőre nem engedik be Ciszjordániába. Iszmail Háníje beszédében a Hamász részéről szokatlanul békülékeny hangot ütött meg kompromisszumkészségét bizonyítandó. Beszédében Haníje kifejtette, hogy kormánya kész a párbeszédre a Nyugattal, kész tárgyalásokra a közvetítő nagyhatalmakkal.

A Hamász kijelölt miniszterelnöke ugyanakkor a gazdasági megszorítások ellenére kizárta a lehetőségét annak, hogy bármit is enyhítenének a szervezet programján. Emlékezetes, korábban az Egyesült Államok és bizonyos európai országok kijelentették, nem hajandók tárgyalni a radikális álláspontot képviselő Hamásszal addig, amíg az nem változtat erőszakos politikáján és nem ismeri el a zsidó államot. A katonai szervezet e kérdésben kitart álláspontja mellett, miszerint Izrael elismerésével gyakorlatilag a palesztin területek zsidó megszállásának létjogosultságát is elismernék.

Haníje továbbá felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne büntesse a palesztin népet azért, amiért az szabad véleménynyilvánítási jogával élve a Hamászra adta le szavazatát egy demokratikus voksolás keretében.

(BBC, Magyar Rádió)

Comments are closed.