Forrás: Index

Index

Bár az Izrael létét is befolyásoló békeelképzelésekről kéne szavazniuk, az izraeliek meglehetős érdektelenséget mutatnak a parlamenti választások napján is. Ehud Olmert a szavazóhelyiségből mozgósít.

A látszat ellenére megkezdődött a parlamenti választás Izraelben. Bár az ország történelme egyik sorsdöntő szavazása előtt áll, aminek a témája nemcsak az új kormány, de az izraeli békelehetőségek közötti választás is, a közvélemény közönyös. Erre utal az is, hogy a BBC jelentése szerint a közvetlenül a szavazóhelyiségek megnyitásakor szavazó Ehud Olmert, a győzelemre leginkább esélyes Kadima vezére nyilatkozatában szavazásra buzdította az ország polgárait.

„Gyerünk szavazni. Ez a legfontosabb dolog. Izrael népe, menj el szavazni!” – jelentette ki Olmert.

Az Economist elemzése szerint hiába volt az elmúlt négy hónapban négy történelemformáló esemény is – a gázai kivonulás, Saron kiválása a Likudból, Saron agyvérzése és a Hamasz választási diadala -, a kampány unalomba fulladt, a közvéleményt érdektelenség jellemzi.

Ez persze annak a jele is lehet, hogy a többség immár feladta a Nagy-Izraelre vonatkozó elképzeléseket, és elfogadta, hogy területek egyoldalú feladásával kell megteremteni a jövőbeni palesztin államot és biztosítani Izrael határait. Erre utal az is, hogy a Kadima, ami elvileg Saron köré épült, a hónapok óta kómában fekvő vezére nélkül is több mint kétszer annyi mandátumra esélyes, mint legnagyobb riválisai, a baloldali Munkapárt és a mérsékelt jobboldalától megvált, továbbra is Nagy-Izrael-hívő Likud.

A reggel hét óta tartó szavazás eddig békésen zajlott le. Hogy ez így is maradjon, arról megerősített biztonsági intézkedésekkel igyekeznek gondoskodni a fegyveres erők és a biztonsági szolgálatok.

A szavazás magyar idő szerint este kilencig tart, ekkor várhatóak az első exit-poll eredmények is. A választás egyetlen igazi tétje, hogy a Kadima egymaga több mandátumot szerez-e, mint a Likud és a Munkapárt együtt. Elképzelhető ugyanis, hogy a két párt, programja összeegyeztethetetlensége ellenére is megkísérli a koalíciót, hogy kizárja a hatalomból a centrista pártot.

Comments are closed.