Forrás: Híradó

A 122 milliméteres kaliberű rakéta a zsidó állam déli részén, egy kibuc közelében csapódott be – személyi sérülés nem történt, és anyagi kár sem keletkezett

Katyusa rakétát lőttek ki palesztinok a Gázai övezetből Izrael területére kedd reggel, szinte egy időben az izraeli parlamenti választás kezdetével.

Először történt meg, hogy palesztinok katyusát vetettek be Izrael ellen. Mindeddig csak házi készítésű, a katyusánál kétszer kisebb és sokkal rövidebb hatótávolságú Kasszám rakétát lőttek ki izraeli célpontokra.

A 122 milliméteres kaliberű katyusa Izrael déli részén egy kibuc közelében csapódott be. Nem történt személyi sérülés, és anyagi károk sem keletkeztek – közölte az izraeli hadsereg egyik szóvivője.

Egy izraeli televízió híradója szerint valószínűleg az Iszlám Dzsihád nevű radikális palesztin szervezet tagjai lőtték ki a rakétát, amelynek maradványait később Gáza város közelében megtalálták. Alon Ben-David, a televízió hírmagyarázója drámai fejleménynek minősítette a katyusa bevetését, utalva arra, hogy ettől nagyon fél az izraeli hadsereg, de már évek óta számít rá.

A második palesztin intifáda kezdete óta eltelt öt év alatt palesztin szélsőségesek százszámra lőttek ki mintegy 10 kilométer hatótávolságú Kasszám rakétákat a Gázai övezetből Izrael területére. Nevük elhallgatását kérő izraeli biztonsági tisztek úgy vélték, hogy a Gázai övezet és Egyiptom palesztin ellenőrzés alatt álló határán csempészték be a katyusákat.

Dél-Libanon izraeli megszállásának 18 éve alatt libanoni gerillák gyakran lőtték Izrael északi részét katyusákkal.

Channel10/AFP/AP/MTI/hirado.hu

Comments are closed.