Forrás: Index

Index/MTI

Közel-keleti és észak-afrikai vezetők érkeztek Szudánba, az Arab Liga tizenhetedik csúcstalálkozójára, a 22 tagállam majdnem fele azonban nem képviselteti magát. A tanácskozásra rányomta bélyegét a résztvevők megosztottsága az arab országokat érintő konfliktusokban.

Arab vezetők találkoztak kedden Szudánban, az Arab Liga tizenhetedik csúcsértekezletén, melynek kiemelt témái az iraki polgárháború, az izraeli-palesztin konfliktus, és a darfuri konfliktus. A térség legbefolyásosabb vezetőinek egy része azonban nem jelent meg a rendezvényen, jelentette az AFP. Távol maradt például Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Abdulla szaúdi király. Az államfők némelyike biztonsági okokkal, mások a házigazda Szudán kormányával fennálló politikai vitájukkal magyarázták otthonmaradásukat.

A darfuri konfliktus

Arab diplomaták szerint az Egyesült Államok is távolmaradásra kérte a vele baráti viszonyt ápoló arab országok vezetőit. Washington így kívánta elejét venni annak, hogy a csúcson való részvétel a szudáni kormány melletti kiállásnak tűnjön. A szudáni vezetés ugyanis az arab országoktól vár támogatást, hogy megakadályozhassa a nemzetközi beavatkozást Darfurban. A háborúnak és a humanitárius válságnak eddig együttesen 300 ezer halálos áldozata volt, és majdnem két és fél millió embert kényszerített menekülésre.

Kartumra nemzetközi nyomás nehezedik, hogy engedjen be ENSZ-békefenntartókat – az Afrikai Unió ott állomásozó békefenntartóinál sokkal nagyobb létszámú ENSZ-alakulatot – a humanitárius katasztrófa sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr térségébe. Kartum ezt eddig elutasította. A csúcstalálkozó záróközleményének tervezete szerint az arab országok csak halvány támogatásukról biztosítanák Szudánt.

Konfliktusok a Közel-Keleten

A 22 tagú szervezet erőfeszítéseket akar tenni a politikai és vallási erők közti viszály elsimítására Irakban. Az AFP beszámolója szerint az Arab Liga támogatja az iraki rendezést, és sürgeti a nemzeti egységkormány megalakulást, ami feltétele az amerikai csapatok kivonásának. A szervezet kezdeményezte, hogy szervezzenek iraki nemzeti megbékélési konferenciát minden érintett fél részvételével.

A kartumi csúcs napirendjén szereplő fontos kérdések között van még a Palesztin Hatóság pénzügyi támogatása a radikális Hamász vezette új palesztin kormány megalakulása után. Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök a találkozót megnyitó beszédében a palesztin nép támogatására hívott fel minden olyan kísérlettel szemben, amely eltorzítaná a palesztinok független államuk megteremtéséért folytatott küzdelmét. A többi felszólaló elítélte Izraelt és a Nyugatot, amiért a palesztinok segélyezésének beszüntetésével fenyegetőztek a januári palesztin parlamenti választások után.

Arab országok külügyminiszterei kétnapos tárgyaláson készítették elő az aktuális és a megegyezésre váró témákat. A szudáni hatóságok a találkozó idejére szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, két napra munkaszünetet rendeltek el, hogy az üresebb utcákon fenntartható legyen a rend. Az eredetileg kétnaposra tervezett csúcstalálkozó azonban a távolmaradók nagy száma miatt valószínűleg egynaposra rövidül.

Comments are closed.