Forrás: Magyar Rádió

Izraelben szokatlanul és váratlanul alacsony a részvétel a választásokon. Este nyolcig a szavazásra jogosultak mindössze 57 százaléka adta le voksát, ami mintegy 6 százalékkal kevesebb, mint legutóbb, 2003-ban.

A Kadima vezetőit különösen aggasztja a választók közönye. Sms-ek ezreiben próbálják a választóhelyiségekhez küldeni az embereket, mivel elsősorban a centrum és a nagyobb pártok látják kárát az otthonmaradásnak.

A kisebb pártok elszánt hívei tömegesen megjelentek és az előrejelzések szerint könnyen meglehet, hogy meglepetések is születhetnek a választásokon. Például történetében először, minden bizonnyal bejut a parlamentbe a nyugdíjasok érdekeit védő párt és a szélsőségesen jobboldali Avigdor Liberman pártja a vártnál sokkal jobban szerepelhet. Mivel képes volt választásra késztetni szavazótáborát, vagyis főleg azokat, akik az egykori Szovjetunióból érkeztek Izraelbe.

A hírügynökségek jelentései szerint, az exit-pollok ismeretében a Kadima nyerte az izraeli parlamenti választásokat. Az ügyvezető kormányfő, Ehud Olmert pártja várhatóan 29 képviselőt küldhet a knesszetbe. A 120 fős parlamentben a második helyen végzett Munkapárt 22, míg a harmadik Likud 11 képviselői helyre számíthat. A jobboldali párt egyik vezetője beismerte, hogy a Benjamin Netanjahu vezette Likud fájdalmas vereséget szenvedett az izraeli parlamenti választásokon.

MR

Comments are closed.